Förundras

Igår eftermiddag tog jag en välbehövlig skogspromenad och förundrades över alla vattendroppar som träden och buskarna fångat upp.

Under skogspromenaden förundrades jag över hur vacker naturen kan vara mitt i ett regnväder men också hur närvarande jag blev av att uppleva det. Kanske är det just förundran som gör att man verkligen kan stanna upp i nuet.

Naturen är såklart en stor källa till förundran, men det är inte enbart naturen som väcker min förundran. Andra människor kan också ge upphov till förundran genom till exempel musik, idrottsprestationer och ingenjörskonst.

Som många andra turister har jag stått på Manhattan och blickat upp och förundrats över de overkligt höga skyskraporna.   Foppas straff i Lillehammer fascinerar mig lika mycket nu som då och ibland kan jag inte lyssna mig mätt på vissa låtar vars text och musik går rakt in i själen på mig. Nu senast Samuel Ljungblahds singel ”Right now”.

För mig är förundran både en känsla och en slags förmåga och jag tänker att uppmärksamhet och förundran är släkt med varandra.

Alla har vi inom oss förmågan att kunna förundras, det är bara det att många glömt bort hur man gör. Men det går att öva upp förmågan att förundras genom att bli mer medveten om sin omvärld och allt som finns där att förundras över. Att med uppmärksamhet skärpa sina sinnen och bli mer närvarande i nuet.

Kanske är det vår jäkt och stress, och strävan efter mer som gör att vi missar att förundras. För det finns ju så mycket att upptäcka för oss om vi bara sänker farten och stannade upp litegrann.

Jag har också märkt att när jag tappar bort förundran så blir jag trött, uppgiven och mår sämre. Vilket överensstämmer med forskning som visar att förundran har stora hälsoeffekter. Genom att känna förundran reduceras stress och oro, man blir gladare och dessutom snällare, mindre egoistisk och mer generös!

Att leva, tror jag är att för en kort tid ha privilegiet att få förundras. Förundras och häpnas, och att bli slagen av häpnad är en av de få saker man gärna vill bli slagen av.

Göran Rosenberg

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: