Jungfru Maria

Idag hade jag förmånen att få predika i Equmeniakyrkan Torsborg:

”Det är ganska sällan vi talar om jungfru Maria i frikyrkan, men jag tror att berättelsen om henne kan lära oss mycket om tro, om mod och vårt uppdrag som kristna.

Kyrkoårets tema denna söndag är Guds mäktiga verk och det får verkligen jungfru Maria en del av. Men du och jag, vi kan också få vara en del av Guds mäktiga verk.

När Gud bestämmer sig för att bli människa, då väljer han att göra det på ett väldigt överraskande sätt. I en liten lantlig by som de flesta nog aldrig hade hört talas om och genom en helt vanlig ung tjej.

Vi vet egentligen inte speciellt mycket om henne, för det skrivs ju inte så mycket om henne i evangelierna, tror att hon nämns typ 21 gånger.  Hon hade troligen inte gått i skolan, utan hon hade förberetts på att bli bortgift, föda barn och sköta hemmet, precis som alla andra tjejer på den tiden. Troligen var hon inte mer än 13,14,15 år gammal.

Det vi vet är att hon skulle bli bortgift med en man som hette Josef, och att bli med barn som ogift det kunde vara en stor katastrof. Det hade kunnat innebära att Josef inte ville gifte sig med henne och att hennes egen familj föraktat henne och inte velat kännas vid henne. Då hade hon kanske behövt tigga eller bli prostituerad för att kunna försörja sig. Hon hade även kunnat bli betraktad som äktenskapsbryterska och blivit stenad till döds.

När vi kommer in i berättelsen om Maria kan vi tänka oss att hon går omkring där hemma i köket och donar.  Den där dagen hade säkert börjat precis som en helt vanlig dag, men den där dagen är ingen vanlig dag. Det är en dag då en ung tjej får en helt unik uppgift som inte bara förändrar hennes liv utan hela världen. Plötsligt kommer det en ängel som säger:

Var hälsad, du högt benådade, herren är med dig.

Lukasevangeliet 1:28

Typ en hyllning som om hon hade vunnit en viktig uttagning, men hon hade ju inte anmält sig till någon tävling. Hon blev såklart rädd och undrade vad en sådan hälsning kunde betyda, men ängeln lugnade henne och sade:

Var inte rädd Maria, du har funnit nåd hos Gud.

Lukasevangeliet 1:30

Själv skulle jag nog bli väldigt rädd om det plötsligt stod en ängel i mitt hem. Men det står faktiskt inte att Maria blev rädd för ängeln.

Hon blev förskräckt över hans ord och undrade vad denna hälsning skulle betyda

Lukasevangeliet 1:29

Orden ”var inte rädd” eller något liknande återkommer gång på gång i bibeln. Jag har inte räknat själv, men jag har hört att den uppmaningen finns nästan 400 gånger i bibeln. En del säger att det är 365 gånger, alltså lika många gånger som det finns dagar på ett år. En del andra säger 366 gånger så att det passar när det är skottår, men jag har som sagt inte räknat.

En intressant sak är att den som införde att ett år skulle innehålla 365 dagar var Julius Ceasar, år 46 f.kr, och den som övertog makten efter honom var kejsar Augustus. Ni vet han som kom med påbudet att hela världen skulle skrattskrivas.

”Var inte rädd” är den uppmaningen Josef senare får när ängeln förklarar för honom hur barnet i Marias mage blivit till, det är dom orden som herdarna utanför Betlehem får höra den där natten då Jesus föds. Det är också de ord som kvinnorna vid graven får höra när de kommer dit och graven är tom. Men det är också en uppmaning, en hälsning till dig och mig idag.

Som ni säkert vet har alla människor grundkänslor som är medfödda, hur många dessa är varierar beroende på vem man frågar, men någonstans mellan sex och nio grundkänslor och en av dessa är rädsla. Men är bibelns budskap verkligen att vi inte ska känna en av våra grundkänslor? Det får ni fundera på.

Det känns ofta som att orden ”Var inte rädd” inte riktigt biter på vår rädsla och jag måste erkänna att det ibland nästan kan kännas provocerande att höra dom orden. Det finns ju så himla mycket att vara rädda och oroliga för idag. Kriget i Ukraina och det nya världsläget. De höjda priserna på bensin, diesel och matvaror, klimatkrisen osv….

Det lätt att oroa sig över saker och att vi liksom fastnar i en oro över sådant som vi tror ska hända. En oro som ofta slår till när vi ska somna eller gör att vi ligger vakna på nätterna. Men faktum är ju att det mesta vi oroar oss för faktiskt aldrig sker, men oron tar vår energi och vi blir faktiskt vårt sämsta jag när vi är rädda. Rädslan den kan hämma och begränsa oss och ofta fattar vi lite okloka och dumma beslut då vi är rädda.

Var inte rädd, jag är med dig. Ängslas inte, jag är din Gud. Jag ger dig styrka och hjälper dig, stöder och räddar dig med min hand.

Jesaja 41:10

När människor i bibeln får uppmaningen att inte vara rädda får de också höra ord som tro på mig, lita på mig, jag hjälper dig, jag håller dig i handen osv… Även om du kanske känner dig ensam, så finns Gud med dig. När du möter jobbiga saker i livet, och det gör vi alla, ingen av oss kommer undan, då finns Gud där och vill hjälpa. Det är därför han säger att vi inte behöver vara rädda.

Ängeln fortsätter och säger till Maria:

Du skall bli havande och föda en son och du skall ge honom namnet Jesus. Han skall bli stor och kallas den högstes son. Herren Gud skall ge honom hans fader Davids tron och han skall härska över Jakobs hus för evigt och hans välde skall aldrig ta slut.

Lukasevangeliet 1:31-33

Det måste farit runt massor av tankar i Marias huvud när hon fick höra detta, varvid hon frågar:

Hur skall detta ske? Jag har ju inte haft någon man. Jag har ju aldrig legat med någon

Lukasevangeliet 1:34

Maria hon ifrågasätter och undrar verkligen hur detta ska gå till? Och då möter ängeln henne precis där hon är, berättar hur det ska gå till och ger henne mod genom att också berätta om släktingen Elisabets graviditet.  

Helig ande skall komma över dig och den högstes kraft skall vila över dig. Därför skall barnet kallas heligt och Guds son. Elisabet din släkting väntar också en son, nu på sin ålderdom. Hon som sades vara ofruktsam är nu i sjätte månaden. Ty ingenting är omöjligt för Gud.

Lukasevangeliet 1:35-37

Maria hon var säkert rädd och osäker inför detta, hon funderade nog på vad Josef skulle säga. Och vad skulle hennes föräldrar, släkten och grannarna säga?Tänk dig själv att behöva berätta för din man att du är gravid trots att ni inte legat med varandra! Kommer han tro att jag varit med någon annan? Maria funderade nog mycket på hur Josef skulle reagera när hon berättar att den helige ande är pappa till barnet, och att barnet är Guds son. Han kan ju tro att hon blivit galen och tappat fattningen totalt!

När Maria får höra hur det hela ska gå till, slutar hon att ställa frågor och säger i stället:

Jag är herrens tjänarinna. Må det ske med mig som du sagt.

Lukasevangeliet 1:38

Ibland framställs Maria som en viljelös och kuvad tonåring, men jag tänker snarare att hon är modig och upprorisk tonåring som fullständigt struntar i människors åsikter och samhällets regler, för hon vill ju lyda Gud.

När hon undrade hur hon skulle klara detta tror jag att det var två meningar som hon gång på gång återkom till: ”Helig Ande skall komma över dig och kraft från den Högste skall vila över dig. Ty ingenting är omöjligt för Gud”

När man läser bibeltexten kan man tolka det hela som att Maria får en uppenbarelse av ängeln om vad som ska ske och att hon liksom inte har någonting att säga till om. Det är liksom redan förutbestämt att det är hon som ska bli mamma till Guds son. Okej, det förekommer ingen fråga i bibeltexten, där ängeln frågar Maria om hon vill detta. Men underförstått tror jag att det finns en fråga med i mötet mellan ängeln och Maria, där hon kan säga ja eller nej. Gud, han tvingar sig aldrig på någon människa, det är alltid ett fritt val att säga ja eller nej.

Berättelsen om jungfru Maria är en viktig berättelse om hur Gud som skapat himmel och jord väljer att bli beroende av oss människor. Genom att Maria säger ja och ställer sig till förfogande blir Gud människa genom henne. Inkarnationen visar att Gud vill komma oss nära, så nära att han vill veta exakt vad det är att vara människa.

För att Maria verkligen skulle förstå att ingenting är omöjligt för Gud berättade ängeln att hennes släkting Elisabet redan var gravid i sjätte månaden trots att hon var gammal och ofruktsam.

Det som sker några dagar efter detta är intressant, då Maria ger sig i väg till en stad i Juda bergsbygd för att träffa Elisabet. Det är inte en stad som ligger nästgårds utan det är typ femton mil dit. Idag är femton mil inte så långt men på den tiden var det långt. Så frågan är varför skulle hon dit? Det finns såklart flera teorier kring detta, kanske var det så att hennes föräldrar skickade i väg henne för att på något sätt lösa problemet med att hon hade blivit gravid innan hon gift sig. Hon kanske flydde bort för att hon själv tyckte att detta var så jobbigt att hantera. Tror faktiskt inte att det var någon av de anledningarna. Jag tänker att det är viktigt att vi vågar prata med varandra om det vi känner och upplever av Gud och att det var just därför som Maria begav sig till sin släkting Elisabet. Och där ger den helige ande Maria den bekräftelse hon så väl behöver genom Elisabet.

När Elisabeth hörde Marias hälsning sparkade barnet till i henne, och hon fylldes av helig ande. Hon ropade med hög röst: välsignad är du mer än andra kvinnor och välsignad är det barn du bär inom dig. Hur kan det hända mig att min herres mor kommer till mig? När mina öron hörde din hälsning sparkade barnet till i mig av fröjd. Salig hon som trodde, ty det som herren har låtit säga henne skall gå i uppfyllelse.

Lukasevangeliet 1:41-45

Kyrkoårets tema denna söndag är som sagt Guds mäktiga verk och det får du och jag vara en del av. Det finns en uppgift för var och en av oss. Den är säkerligen inte lika stor som den uppgift som Maria fick, men ändå oerhört viktig. Så frågan är vilka uppgifter vill Gud ge dig och mig och hur svarar vi?

Är du och jag beredda att lika helhjärtat som Maria säga: ”jag är herrens tjänarinna / tjänare, må det ske med mig som du har sagt”

Maria fick föda det lilla Jesus barnet, men jag tänker att vi alla på något sätt kan få föda honom. Jag förstår att det låter flummigt, men jag tänker att vi alla kan få vara med och låta honom ta gestalt i de sammanhang som vi befinner oss i.

Var och en av oss har ett uppdrag och det är att leva våra liv så mänskligt vi bara kan. Vi ska göra som Gud och bli människa. Vår uppgift är att ge Gud mänsklig gestalt och hur gör vi det? Jo, genom att själva vara mänskliga och medmänskliga.

Vi kan alla ha Maria som förebild och hennes sätt att bemöta ängelns budskap tyder på att hon var lyhörd. Det verkar som att hon levde med en förväntan om att kunna få besök av Gud, vilket gjorde att hon kunde förstå vad som skedde. Har vi också den förväntan?

Gud kanske inte kommer med buller och bång och de flesta av oss kommer nog inte uppleva något änglabesök. och Gud kan tala till oss på många olika sätt så vilket gör att vi måste vara uppmärksamma så att vi hör hans budskap till oss. Det kan vara att vi berörs av ett bibelord, en sångtext, en predikan, att någon visar omtanke för oss på rätt sätt vid rätt tillfälle, det kan också handla om en tanke, en känsla som vi känner inom oss.

Den inställning Maria hade till Guds ord är viktig, hennes inställning var att det Gud sagt är sant och det kommer att ske. Nio månader senare när herdarna kom till stallet i Betlehem för att besöka det nyfödda barnet och de berättade vad herren hade låtit dem veta tog Maria tog allt detta till sitt hjärta och begrundade det. Det är precis så vi ska ta emot Guds ord och löften, vi ska bevara och begrunda det i våra hjärtan. Låta hans ord ta plats i vårt inre!

Kanske är det så att vi precis som Maria både undrar och ifrågasätter då vi får ett budskap från Gud. Maria hon undrade hur det hela skulle gå till för hon hade ju aldrig legat med någon. Själva kanske vi undrar hur vi ska klara av det som Gud kallar oss till och kommer med lite bortförklaringar. Och tänker att vår talang och de livsomständigheter vi lever i gör oss till otänkbara kandidater. Men Gud kallar och vad vi än står i, vad vi än kämpar med så möter Gud oss precis där vi är och han säger: Var inte rädd! Du har funnit nåd och du är älskad.

Kom ihåg de ord som ängeln säger till Maria att den helige ande skall komma över henne och att den högstes kraft skall vila över henne. De orden är också till oss. Vi är inte ensamma utan den heliga ande och guds kraft är med oss och ingenting är omöjligt för Gud.”

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: