Psalm 23 Ă€r som en god burgare đŸ˜‹

Psalm 23 Ă€r nog en av de allra kĂ€ndaste och populĂ€raste texterna som finns i Bibeln. De allra flesta har nog nĂ„gon gĂ„ng i livet hört denna psalm, oavsett om man Ă€r kristen eller inte. Den finns inramad och upphĂ€ngd i sjukhuskorridorer, den citeras bĂ„de i film och lĂ„ttexter. Den citeras bĂ„de av unga mĂ€nniskor som har hela livet framför sig och av mĂ€nniskor som ligger pĂ„ sin dödsbĂ€dd.

Det Àr verkligen inte konstigt att psalm 23 blivit sÄ populÀr och Àlskad, för i dessa ord har mÀnniskor genom Ärtusenden funnit tröst, styrka och vÀgledning genom livets olika skeden. PÄ ett enkelt sÀtt beskriver psalmen vem Gud Àr och vilka vi Àr i relation till honom. Den beskriver tydligt att Guds omsorg gÀller alla omrÄden av livet.

Min tanke Àr att publicera nÄgra bloggtexter om Psalm 23 med förhoppning om att de ska ge tröst och styrka, men ocksÄ att de ska utmana dig och fÄ dig att fundera pÄ hur du lever ditt liv?

Det Àr svÄrt att veta vid vilken tidpunkt i David skrev denna psalm, var det nÀr han var fÄraherde? Var det innan eller efter att han besegrade jÀtten Goliat? Eller, var det till och med sÄ att han var kung dÄ han skrev denna psalm? Jag vet faktiskt inte och det kanske inte spelar nÄgon större roll. DÀremot Àr det tydligt att han anvÀnder sig av sina erfarenheter av att vara fÄraherde dÄ han beskriver Gud.

Herren Àr min herde, mig skall intet fattas. Han lÄter mig vila pÄ gröna Àngar, han för mig till vatten dÀr jag finner ro. Han ger mig ny kraft och leder mig pÄ rÀtta vÀgar, sitt namn till Àra. Om jag Àn vandrar i dödsskuggans dal fruktar jag intet ont, ty du Àr med mig. Din kÀpp och stav, de tröstar mig. Du dukar ett bord för mig i mina fienders Äsyn, du smörjer mitt huvud med olja och fyller min bÀgare till brÀdden. Din godhet och nÄd skall följa mig varje dag i mitt liv och herrens hus skall vara mitt hem sÄ lÀnge jag lever.

Psalm 23

Psalm 23 har en uppbyggnad, en slags struktur som kallas kiasm. Det innebĂ€r att orden i första stycket hör ihop med orden i det sista, orden i det andra stycket med orden i det nĂ€st sista och sĂ„ vidare…

I mitten av en kiasm finns det viktigaste budskapet. TÀnker att det Àr lite som en god burgare med bröd, dÀr sjÀlva burgaren utgör centrum med flera lager av tillbehör bÄde ovan och under sig.

Psalmen börjar med orden ”Herren Ă€r min herde” och avslutas med orden ”herrens hus skall vara mitt hem sĂ„ lĂ€nge jag lever”, vilket visar att allt börjar och slutar med Herren.

Efter det kommer budskapet om Guds nĂ€rvaro med orden ”mig skall intet fattas” och ”din godhet och nĂ„d skall följa mig varje dag i mitt liv”.

Tredje temat handlar om Guds omsorg om oss: ”han lĂ„ter mig vila pĂ„ gröna Ă€ngar, han för mig till vatten dĂ€r jag finner ro” och ”du dukar ett bord för mig i mina fienders Ă„syn, du smörjer mitt huvud med olja och fyller min bĂ€gare till brĂ€dden”.

FjĂ€rde temat handlar om att Gud ger oss ledning: ”han ger mig ny kraft och leder mig pĂ„ rĂ€tta vĂ€gar, sitt namn till Ă€ra” och ”din kĂ€pp och din stav, de tröstar mig”.

Sedan kommer huvudbudskapet i psalmen, sjĂ€lva burgaren: ”om jag Ă€n vandrar i dödsskuggans dal fruktar jag intet ont, ty du Ă€r med mig”.

Oavsett hur ditt liv, dina omstÀndigheter ser ut sÄ Àr Gud med, Àven om jag villigt kan erkÀnna att det inte alltid kÀnns sÄ.

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: