Herren är min herde

David inleder den 23:e psalmen med orden”Herren är min herde” och jag tänker att de där fyra orden är oerhört viktiga om man vill leva sitt liv som kristen.

Vi måste om och om igen fråga oss vem som är herre i vårt liv? Vem är det som bestämmer? Är det du, någon annan, livets omständigheter eller är det Gud?

Det lilla korta ordet ”Är” tror jag är viktigt. Är herren din herde just nu, eller var han det tidigare vid något specifikt tillfälle eller tänker du att han kan kanske kan få vara det nångång i framtiden? Men faktum är att det är just nu, just i detta ögonblick, just i den situation du befinner dig i som herren vill vara din herde.

Ett lite längre ord är ordet ”Min”, vilket visar att det handlar om en personlig relation. Säger man att ”Herren är min herde” handlar det alltså om en slags personlig relation med han som skapat himmel och jord, med han som är alfa och omega, med han som är den kärleksfulla fadern. Tänk att den Gud som skapat hela universum även tänkt sig att vara just min herde.

Att på ett uppriktigt sätt säga att ”herren är min herde” handlar om att ta emot honom, tro på honom men också att fortsätta göra val där vi väljer att följa honom.

Jag är övertygad om att Gud är den som vet vårt allra bästa och att han är den bästa herden man kan ha. Men samtidigt måste jag erkänna att jag ändå ganska ofta går min egen väg.

Att ha herren som herde handlar inte om att leva i någon slags religiös bubbla långt ifrån livets verklighet och dess omständigheter. Nej, att ha herren som sin herde handlar om att leva sitt liv mitt i vardagen men att samtidigt kunna hämta kraft, styrka och vägledning från ovan. Men också att få ta del av hans omsorg och närhet.

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: