Sista gången, första gången och allt däremellan

Ikväll är det sista gången vi Immanuelskyrkan firar gudstjänst på Ekersgatan 15. Tillsammans ska vi dela berättelser, minnen och tacka Gud för allt vi fått uppleva under ett drygt sekel på väster och imorgon är det dags för invigningsfest i nya kyrkan på Södra Ladugårdsängen.

Jag kommer inte riktigt ihåg första gången jag besökte Immanuel, men det måste ha varit nångång under vårvintern 2005, men har många fina minnen däremellan. Till exempel kladdkakebakning i klinkersrummet tillsammans med tjugo trettio barn.

I sjutton år har Immanuelskyrkan varit mitt andliga hem och imorgon flyttar vi från väster till Södra Ladugårdsängen, vilket ska bli väldigt spännande.

När jag nu sitter och tänker på detta inser jag att livet till stor del handlar om att göra saker för första gången, sista gången och allt däremellan. Det mesta sker givetvis däremellan, mellan den första gången och den sista.

Kanske är det så att när man gör något för sista gången så vet man sällan att det är sista gången man gör det. Kanske är det bra, kanske är det dåligt att vi inte vet när vi gör något eller träffar någon för sista gången, jag vet faktiskt inte. Det jag vet är att jag ikväll ska fira gudstjänst på Ekersgatan för sista gången.

Jag inser att jag kommit så långt in i livet att jag alltmer sällan gör saker för första gången. Men jag tror och hoppas att jag kommer få uppleva fler saker där jag kan uttrycka orden ”detta var första gången men inte sista gången”. Men sedan kanske är det så att man i något skede av livet alltmer börjar göra saker för sista gången, för det finns ju en sista gång för allt här i livet. Kanske är det så att man kan vänja sig vid tanken att allting en dag tar slut genom att medvetet göra saker för sista gången.

/ Urban

Ett svar till “Sista gången, första gången och allt däremellan”

 1. Hej Urban, hoppas er Gudstjänst blev ett fint minne, avsked för de 17 åren 🙏
  Tänkte berätta för dig om min pappa. Han hade några livsprinciper; en var Icke-våld, en annan alla människors lika värde. Han var mycket influerad av. Mahatma Ghandi. Detta gjorde att vår gård, Egalla Gård på Selaön, var känd för gästfrihet och spännande människor, då alla vara välkomna. Ingen rangskillnad.
  Alla ”befruktade varandra” med sina olikheter och det var ”luft u luckan”, då alla fick komma till tals 😅
  Men, apropå ditt inlägg, den princip som vi, tack vare honom, levde efter var: ”Att leva som varje dag vore den sista”! Jag har haft det som mitt signum hela livet. Att leva medvetet på ett sådant sätt ger otroligt mycket. Intensivt liv. Intensiva känslor, upp-och nedgångar etc. Det ger även ansvar för de avsked som blir följden då man, i den andan, inte kan fortsätta relationer som känns falska, inte är ”på riktigt”. Det förstod jag inte förrän högt upp i åren Urban. Med, vid 74, och med ett långt facit i handen, konstaterar jag: Inget annat funkar för mig. Jag hade inte kunnat göra det annorlunda! Inte det ”sista kapitlet heller”.
  Jag tackar varje kväll för den dag jag fått, gör mig resklar. Och är lika glad för att vakna en dag till och en till … och bemödar mig om ”det bästa” efter mina förutsättningar, den nya dagen igen. Det är spännande!!
  Lev väl i Ert nya andliga hem på Södra Ladugårdsängen Örebro
  Önskar din vän Karin i Lund 🙏

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: