Har du kvar ditt barnasinne?

Mycket av det jag tänker och funderar kring här på bloggen är ganska allvarligt och jag har kommit underfund med att stor del av min kreativitet har sitt ursprung i smärtan och de mörka stråken i livet. Samtidigt betraktar jag mig själv som ganska barnslig. Inte i betydelsen av att jag är omogen och oerfaren utan det handlar snarare om att jag försöker bejaka barnet inom mig.

Man måste ha barnasinnet kvar annars blir man aldrig vuxen

Astrid Lindgren

Alla får vi vår beskärda del av fröjd och smärta. Alla får vi möta sorger, besvikelser och svårigheter i livet och för att orka med det tror jag att vi behöver få in mer glädje och barnasinne i våra liv. Dessutom måste jag erkänna att jag ibland blir ganska trött på de ramar och det ansvar som vuxenrollen innebär.

Tänk om det är så att bejakandet av barnasinnet faktiskt är att ta ansvar som vuxen. Att det är bra för hälsan och själen att som vuxen ha barnasinnet kvar och att kunna bjuda på det. 

Vi slutar inte leka för att vi blir gamla, vi blir gamla för att vi slutar leka

George Bernard Shaw

När vuxna använder ordet lek får det ofta en så negativ klang. Eller vad sägs om uttryck som ”han leker bara med dina känslor”, ”sitter du bara här och leker”, ”den som ger sig in i leken får leken tåla” och ”det är bara på lek”. Och när vuxnas diskussioner ligger på en låg nivå så kallas det ofta för sandlådenivå, vilket är allt annat än rättvist gentemot alla de barn som dagligen spenderar tid i sandlådan.

Människan är endast människa i ordets djupaste mening då hon leker, och hon leker bara i ordets djupaste mening då hon är människa

Friedrich Schiller

Jag är övertygad om att barnasinnet finns inom oss alla men att många trängt undan det. Men trots det lever det kvar inom oss och längtar efter att få komma fram, och jag kan intyga att livet blir mycket roligare om man vågar låta den barnsliga sidan ta över då och då.

Kanske har vi mycket mer att lära oss av barn än vi kanske tror. Jesus han sa ju att vi ska bli som barn och vad gör barn? Jo så fort de får möjlighet så leker de och de leker för lekens egen skull. Lekens egenvärde står helt enkelt i centrum, samtidigt som det har ett nyttovärde genom att vara en utmärkt plattform för utveckling och lärande. Lekandet och lärandet vävs liksom samman och går inte att skilja åt och på samma sätt är det nog för oss vuxna.

Livet är en lek, lek det

Moder Teresa

Jag gillar verkligen Moder Teresas ord om att livet är en lek och jag vill verkligen ta barnasinnet och leken på allvar. Hoppas du också vill det!

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: