Sinnesrobönen

Sinnesrobönen handlar om att lära sig leva med motsättningen mellan det som man kan förändra och det som man inte har makt över och är en förkortning av en längre bön skriven av den amerikanske prästen och teologen Reinhold Niebuhr.

Sinnesrobönen är inte en verklighetsflykt utan snarare en viktig påminnelse om livets realitet i stunder där man annars lätt fastnar i frustration eller bitterhet.

Tänker att en förutsättning för sinnesro är att man låter sig beröras av livets verklighet och på något sätt gör upp med de destruktiva krafter som finns både inom oss själva och runt omkring oss.

Lika viktigt som det är att vi tar ansvar och försöker förändra sådant som vi kan förändra är det att vi inte slösar tid och energi på sådant som vi inte kan förändra. Men att acceptera det man inte kan förändra är inte alltid så lätt, men att inse att det är meningslöst att försöka kan också skänka oss ett lugn.

Att förändra det man kan är som sagt viktigt, att förstå att vissa saker inte gör självt, och kanske framförallt förstå att om man gör som man alltid har gjort så kommer det att fortsätta bli som det alltid har blivit. Ibland måste man anstränga sig för att bryta gamla vanor och mönster.

Läste nånstans att det i den ursprungliga versionen av sinnesrobönen står ”what should be done”. Det vill säga, vad som borde göras. Vissa förändringar som är möjliga bör man helt enkelt avstå från att göra. Detta är komplicerat, å ena sidan bör vi försöka förändra det som vi behöver förändra, å andra sidan bör vi inte vara för hårda gentemot oss själva, för att vi inte orkar allt vi borde.

/ Urban

 

Lämna en kommentar