Livet är inte rättvist!

Vaknar ännu en morgon med huvudvärk och en påtaglig trötthet, en trötthet som liksom inte går att vila sig ifrån. Jag har sömnproblem, svårigheter med minne och koncentration, är ljudkänslig och har ångest och nära till gråt. Jag har helt enkelt drabbats av utmattningssyndrom och kan inte låta bli att tycka att livet är orättvist!

Okej, jag vet mycket väl att livet inte är rättvist, men har jag inte redan fått min beskärda del av orättvisa? Jag har ju mött så många motgångar och svårigheter i livet och jag har fallit djupt och slagit i botten, men varje gång har jag klättrat upp igen och det ska jag göra denna gång också.

Det är inte rättvist att jag drabbats av så mycket elände i livet, men sanningen är ju den att livet inte är rättvist! Och ju förr vi lämnar den falska uppfattningen bakom oss desto bättre. Om vi envist klamrar oss fast vid att livet ska vara rättvist så blundar vi för verkligheten.

Om vi tänker att livet skulle vara rättvist så skulle plågor och välsignelser vara fördelade jämnt över hela mänskligheten, men vi vet ju alla att så inte är fallet.

Ändå verkar det som att vi människor är födda med ett slags behov av att livet ska vara rättvist, för när vi drabbas av svårigheter, allvarliga sjukdomar och livet krisar så tycker vi att det är orättvist. Vi har liksom svårt att acceptera att detta sker helt slumpmässigt, men läser man bibeln står det faktiskt att allt är tillfällighet och slump.

Det inte är de snabba som vinner loppet, det är inte de tappra som vinner striden, det är inte de visa som får bröd, inte de kloka som blir rika, inte de kunniga som har framgång: allt är tillfällighet och slump.

Predikaren 9:11

Men har du tänkt på att tanken att svårigheter och allvarliga sjukdomar kan kännas orättvisa egentligen förutsätter att de skulle kunna vara rättvisa och därmed enbart drabba de som förtjänar lidande. Men vem förtjänar att bli våldtagen, få cancer eller drabbas av någon annan tragedi i livet?

Kanske är det så att vi människor varken kan eller ska mäta livet i rättvist eller orättvist, utan istället se livet precis som det är! Ett liv med toppar och dalar, glädje och sorg, framgångar och motgångar…

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: