Att glida fram på en räkmacka!?

När vi igår var på Grännaberget och åt räkmacka kom jag att tänka på det märkliga uttrycket ”att glida fram på en räkmacka”.

När jag senare googlade på uttrycket fick jag reda på att det dök upp på 70-talet och att innebär att ha flyt i tillvaron, att ha det lätt och därmed kunna nå framgång utan att behöva anstränga sig eller att någon åker snålskjuts på andras arbete.

Dessutom finns det flera olika varianter av uttrycket där man kan leva, segla, surfa och åka fram på en räkmacka. Men vad har egentligen räkmackor med livet att göra förutom att de är väldigt goda att äta?

En räkmacka anses ofta var en dyr och lyxig smörgås och kanske är det därför som uttrycket ”glida fram på en räkmacka” ofta används för att beskriva framgångsrika personer som lever lyxliv. Men alla är vi ju framgångsrika genom att bara finnas till, det innebär ju att vi vunnit en simtävling mot typ 400 miljoner andra spermier!

Visst har det funnits perioder i livet där det känts som att jag glidit fram på en räkmacka nedför en pulkabacke. Men varje pulkabacke har ju ett slut och då blir man tvungen att traska uppför backen igen.

Samtidigt har jag lite svårt att tänka mig att en räkmacka glider speciellt bra, och dessutom är det nog rätt kladdigt att sitta i majonäsen.

Men kanske är det så att vi alla på sätt och vis glider fram på en räkmacka i livet, där det ibland svider till i ögonvrån av citronsaften från citronskivorna. Ibland klibbas vi fast i majonäsen och äggen de ruttnar, brödet mögglar och räkorna börjar lukta illa!

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: