Att vänta är en stor och viktig del av livet

Vi lever i ett samhälle där allting går fortare och fortare, vilket också gjort att detta med att behöva vänta blivit mer och mer ansträngande för oss.

Att behöva vänta har alltid varit en stor del av det mänskliga livet, så också i det snabbfarts samhälle vi nu lever i. Så frågan är, hur förhåller du dig till väntan?

Etnologen Anita Beckman menar att det finns tolv olika varianter av väntan: Den självvalda väntan och den icke självvalda väntan, visshetsväntan och ovisshetsväntan. Den inplanerad väntan och den icke planerade. Den maktfulla väntan och den vanmäktiga. Den lyckade väntan och misslyckade. Den kreativa aktiva väntan och den icke kreativa passiv väntan. Tror faktiskt att jag upplevt de flesta av dessa under mina 46 år.

När jag tänker på väntan inser jag att det är en viktig egenskap att behärska i livet. För väntan är en stor del av livet och finns för livet. För att vi ska kunna känna när det är dags.

Tänker att väntan är en slags framåt blickande aktivitet, där man väntar på att något ska hända, och när väntan känns positiv kallar vi den för-väntan. Men sedan finns det såklart annan väntan som kan känns både jobbig och frustrerande.

Väntan kan ses som en spricka i tiden där aktiviteter kan förberedas och förutsättningar för att livet ska hända vårdas. En odefinierad tid för återhämtning och växt…

Anita Beckman

Kanske kan man se väntan som en metafor för förändring, som ett viktigt andningshål i tillvaron. Vad skulle hända om vi såg varje litet tillfälle av väntan som ett tillfälle att komma ikapp oss själva, istället för att scrolla i telefonen.

Att väntan behövs för att vi ska hinna reflektera över våra liv, och drömma och fantisera om hur vi vill att livet ska gestalta sig framöver. Att helt enkelt se väntan som en förberedelse.

Men samtidigt måste vi komma ihåg att livet inte handlar om att vänta tills ovädret gått över, utan att lära sig dansa i regn. Många av oss går nog runt och väntar på rätt tillfälle, ett tillfälle som kanske aldrig kommer om vi inte är aktiva i vår väntan. Man vill ju inte gå runt och vänta hela livet och sedan upptäcka på sin dödsbädd att man aldrig vågade göra det man drömde om.

Om man läser bibeln upptäcker man att många av bibelns personer fick vänta. Ganska ofta fick de dessutom vänta länge på att saker och ting skulle ske. Ibland kanske det är så att väntan behövs för att vi ska kunna bygga upp vår tillit till Gud. När vi kommer på en bra ide vill vi gärna genomföra den så fort som möjligt, men ibland tror jag att Guds svar att vi ska vänta till det är dags.

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: