Att tvivla det är min tro!

Trots att tvivel är något som alla troende brottas med emellanåt är det ytterst sällan som vi pratar om det i kyrkan, och ibland känns det nästan som att tvivel är så tabubelagt att vi knappt vågar närma oss det ens i våra egna liv.

När jag för många år sedan hamnade i en personlig kris var det många troende som inte förstod att jag kunde tvivla så mycket på Gud. Flera gånger fick jag frågan: ”hur kan du som upplevt så mycket av Gud tvivla?”…

… Men det var just därför som jag tvivlade! Jag hade fått uppleva Gud tidigare i livet men mitt i livskrisen kändes han långt borta, om han överhuvudtaget fanns?

Egentligen kanske jag inte tvivlade så mycket över hans existens, men om Gud har har all makt varför grep han inte in? Om han nu har en plan för mitt liv och bryr sig om mig, varför känns han då så frånvarande? Och spelar det verkligen någon roll om jag ber?

Dessa och många andra frågor har jag under årens lopp brottats med i mina tvivel och för mig har det verkligen blivit så att tro och tvivel slagit följe i livet. Eller som en psykoterapeut en gång sade till mig: – ”Att tvivla det är din tro!”

För mig är tvivel ett sätt att vara uppriktig i min tro, att ta tron på allvar genom att grubbla, ifrågasätta, längta och söka efter sanningen.

Det sägs ofta att det behövs en kris för att få till en utveckling och kanske är det precis så tvivlet kan fungera för den andliga utvecklingen. Frågan är vad vi låter tvivlet göra med oss. Låter vi tvivlet föra oss närmare sanningen eller tar vi vårt pick och pack och drar så långt bort vi bara kan?

Tvivlet är skelettet i trons garderob och jag vet inget bättre sätt att behandla ett skelett än att lyfta ut det i ljuset och se det för vad det är: inte något som vi ska vara rädda för och gömma undan, utan en hård struktur som levande vävnad kan växa på.

Philip Yancey

För mig har tvivlet verkligen få bli ett skelett som tron fått växa på. Mina tvivel har tvingat mig att ifrågasätta och undersöka alternativen till tro, alternativ som visat sig vara otillräckliga. Man skulle helt enkelt kunna säga att jag tack vare mina tvivel fortfarande är kristen!

Min önskan är att vi i kyrkan skulle låta tvivlet få rum jämsides med tron. Att vi skulle våga släppa fram tvivlet och häva ur oss de jobbiga och tuffa frågorna och ställa Gud mot väggen. För grejen är att han tål det!

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: