Det är helt okej att ibland säga att det är okej trots att det inte är okej!

När jag för någon dag sedan var på väg ut från Vivalla vårdcentral mötte jag en förälder till ett barn som jag tidigare haft på förskola. Han frågade hur är läget och jag svarade: – jo, det är bara bra, själv då?

Vi småpratade en liten stund och när jag sedan gick vidare funderande jag på vad jag egentligen hade svarat. Trots att jag är sjukskriven med utmattningssyndrom och precis hade besökt vårdcentralen sade jag att ”det är bara bra”…

… I och för sig sade han också att ”det är bara bra”, så man kan ju undra vad han skulle in på vårdcentralen och göra?

”Hur är läget?” eller ”Hur mår du?” är fraser som dagligen utbyts mellan oss människor, och jag kan tycka att det är lite tråkigt att både frågan och svaret som ges blivit artighetsfraser istället för djup och verklig kommunikation.

För ärligt talat, hur ofta är vi genuint intresserade och verkligen lyssnar på svaret på vår fråga och visst är det väl så att vi i de allra flesta fallen svarar det som frågeställaren nog vill höra: ”det är bara bra”…

Självklart generaliserar jag det hela, för givetvis kan frågan ”Hur är läget?” vara betydligt mer än en artighetsfras när den är ställd med kärlek, respekt och empati av någon som verkligen bryr sig.

Kom att tänka på den här bilden som en vän lade ut på instagram för några år sedan med texten: ”Sånt här är vi ofta bra på. Fast jag läste någonstans att det är helt okej. Man kan inte vara förtrolig med många ju.” 

Det är viktigt att vara rädd om sin integritet, därför är det helt okej att ibland säga att det är okej trots att det inte är okej.

Jag tänker att det finns flera goda anledningar till att det är okej att inte alltid säga sanningen: platsen och tidpunkten kan kännas olämplig, man vill inte oroa och lägga över sina problem på den personen och det är väldigt viktigt att ha förtroende för den person som man vill öppna upp sitt inre för.

Dessutom är det så att frågan ”Hur är läget?” påbörjar en process i ens inre som man kan stänga av litegrann genom att svara ”det är bara bra”. Ibland måste vi helt enkelt få vila från det som är jobbigt i livet.

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: