Positiv vs negativ

Vi har nu levt två år i en pandemi som lärt oss att det är positivt att vara negativ, iallafall när det gäller covid test. Men jag vill påstå att det även i livet kan vara positivt att vara negativ.

Vilket humör vi är på kan såklart variera, men många forskare hävdar att vi i grunden har en relativ fast läggning, antingen är vi optimistiska eller annars är vi pessimistiska. Men kan man verkligen dela upp mänskligheten i två grupper, de som ständigt försöker hitta det positiva i livet och de som bara fokuserar på det negativa? Jag är ytterst tveksam.

Många tänker nog att jag är en positiv och glad människa med en optimistisk läggning men faktum är att jag även har en pessimistisk sida och att jag ibland kanske gör onödigt pessimistiska tolkningar om mig själv, mitt liv och det som händer i världen.

Det finns säkerligen många goda anledningar till att tänka positivt, men samtidigt tror jag att det varken är nyttigt eller konstruktivt att hela tiden gå runt och försöka tänka positivt. Dessutom handlar väl positivt tänkande inte bara om tänkande. Det handlar väl om känslor också, vilket gör det hela lite knepigt, eftersom livet inte bara innehåller positiva känslor och tankar utan även sorg, ångest, skuld och ilska.

Att undertrycka negativa känslor är som att skrämma lyckan man jagade efter

Steen Hildebrandt

Ibland upplever jag att allt snack om positivt tänkande berövar oss rätten till att känna sorg, ilska och besvikelse, och konsekvensen av det blir att vi inte lär oss att hantera livets mörka sidor.

Jag tänker att det inom oss finns en vågskål med positiva och negativa tankar, där det gäller att hitta en balans. Självklart har vi rätt att ha dåliga dagar där vi är pessimistiska, men om vågskålen lutar allt för mycket åt det hållet behöver vi fylla på med lite positivt tänkande…

…och samma sak gäller om det tippar över kraftigt åt de positiva tankarna, då behöver vi fundera på om det finns något i livet som vi försöker förtränga. Dessutom är det så att om människan enbart var positiv och aldrig skeptisk, ifrågasättande eller tvivlande så skulle hon aldrig utvecklas.

Att ha ett negativt tänkande är att ha ett förhållningssätt till det som upplevs negativt och som känns lite obehagligt. Att kunna gå in i det och se om det finns någon information och om det är något att ta på allvar eller inte

Ida Hallgren

Ibland verkar det finnas en föreställning om att negativt tänkande gör att allting rasar samman. Att ett negativt tänkande gör oss deprimerade, men ett negativt tänkande behöver inte alls vara detsamma som att vara bitter eller sur utan handlar snarare om att acceptera verkligheten som den är. Och ur den acceptansen kan både visdom och kraft till förändring skapas. Och kanske är det så att det är först när positiva och negativa tankar börjar leva sina egna liv opåverkade av våra livsomständigheter som de på något sätt behöver behandlas.

Dessutom tänker jag att ett positivt tänkande inte får innebära att man försöker vända allting till något gott, för allting i livet är verkligen inte gott. En del saker som drabbar oss är faktiskt ren ondska.

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: