Tänk på vad du tänker

Att vi tänker är vi nog alla medvetna om, men frågan är om vi är medvetna om vad det är för slags tankar vi tänker?

Tankarna de kan vara positiva och negativa, oroliga och roliga, och de påverkar hur vi mår, hur vi känner oss och hur vi agerar.

Det sägs att vi varje dag tänker mellan 60 tusen och 70 tusen tankar och att 90% av dessa är samma som dagen innan. Det säger mig att det är viktigt att tänka på vad man tänker, så att man inte går runt med felaktiga tankar om sig själv, om andra och den situation som man befinner sig i.

De tankar vi tänker påverkar nog livet mycket mer än vad vi tror, men samtidigt är jag inget stort fan av positivt tänkande. Jag tror nämligen att vi måste få vara skeptiska, ifrågasättande och tvivlande för att kunna utvecklas.

Det viktigaste kanske inte är om tanken är positiv eller negativ, orolig eller rolig utan om den hjälper eller stjälper mig?

Dessutom behöver vi vara medvetna om att en tanke just bara är en tanke och inte behöver ha det minsta med sanningen och verkligheten att göra, förrän tanken omsätts till handling.

Hur mycket vi än tänker en tanke så behöver den alltså inte vara sann, men om vi lyssnar alldeles för mycket på den så kan den förvandlas till en sanning!

Att försöka trycka undan negativa och oroliga tankar är som att försöka hålla en badboll under vattenytan, det funkar enbart en kort stund. En strategi man kan använda sig av är att säga till dig själv ”detta är en tanke”. Genom att göra det skapas ett viktigt utrymme mellan oss själva och tanken. Det är ju faktiskt en betydelsefull skillnad mellan att säga ”jag är värdelös” och att säga ”nu har jag tanken att jag är värdelös”.

Genom att bli medveten om vad vi tänker, kan vi lättare välja vilka tankar som ska få påverka oss. Så vad har du för tankar som hjälper dig? Vilka tankar gör att du mår bra och vilka tankar gör att du mår dåligt? Vilka tankar gör att du blir den bästa versionen av dig själv? Och vad har du för tankar som gör dig stressad och orolig helt i onödan?

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: