Livets Stormar

Sent samma dag bestämde han att de skulle fara över till andra stranden. Han gick ombord som han var, och en del andra båtar gjorde dem sällskap. Då blåste det upp till storm, så att vågorna slog in i båten och den var nära att sjunka. Men Jesus, han låg i aktern med huvudet på kudden och sov. – Mästare! ropade de och väckte honom. Bryr du dig inte om att vi går under?! Han vaknade, gav vinden en åthutning och sa till sjön att bli lugn och stilla sig. Och genast tappade vinden andan och sjön lade sig spegelblank.

Markusevangeliet 4:35-39

Alla har vi nog upplevt perioder i våra liv som känns som stormar. Perioder där det känns som att det händer alldeles för mycket på en och samma gång…

… perioder med dålig sömn, ångest och oro, frustration, tomhet, sorg och smärta. Obehagliga händelser, besvikelser och prövningar som känns övermäktiga.

Känslor som kan vara jobbiga och oberäkneliga, och som man inte vet vad man ska göra med. Och man vet inte heller vart de kommer leda oss eller hur länge de kommer att stanna.

Precis som lärjungarna i båten har jag när det stormat ropat till Herren och jag känner såväl igen frustrationen som finns i orden: ”Bryr du dig inte om att vi går under?” Och jag kan villigt erkänna att jag emellanåt varit riktigt sur, irriterad och besviken på Gud, för jag tyckter att det har varit alldeles för många stormar i mitt liv. Och när det stormat som värst har jag ibland upplevt det som att Jesus bara ligger där med huvudet på kudden och sover.

Han är med dig i kaoset som drev ut dig från land. Han ska ta dig igenom, stormens överman

Michael jeff Johnson

I efterhand kan jag dock se att han funnits med när det stormat, att han aldrig någonsin lämnar oss ensamma när vi behöver rida ut en storm, för han är stormens överman och hjälper oss igenom stormen.

Precis som han stillade vågorna där på sjön tror jag att han kan stilla stormar i våra liv, men ändå låter han ofta bli. Kanske är det så att han tillåter stormiga perioder i våra liv, obehagliga upplevelser och besvikelser för vår skull. Att vi liksom behöver dessa stormar för att kunna utvecklas, för det sägs ju att ingenting kan växa till sin fulla styrka i bekvämlighet.

När jag i helgen var ute och gick min vanliga slinga i skogen upptäckte jag att flera träd hade fått ge vika för stormen. Kanske är det så att vad som än händer i stormen så är det enda säkra att det inte finns någon återvändo till det som varit, utan stormen kommer att lämna något nytt efter sig. Kanske är det så att Gud ibland tillåter stormen för att någonting i vårt liv behöver gå sönder.

/ Urban

PS. Nedan en länk till Michel jeff Johnsons låt: ”Stormens överman”. En sång för oss som kämpar DS.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: