Var sak har sin tid

När jag igår (på sista försäljningsdagen) satt på Princess konditori och inmundigade årets sista semla kom jag osökt att tänka på uttrycket ”var sak har sin tid”. Precis som många andra talesätt har det sitt ursprung i Bibeln.

Allt har sin tid, det finns en tid för allt som sker under himlen: en tid för födelse, en tid för död, en tid att plantera, en tid att rycka upp, en tid att dräpa, en tid att läka, en tid att riva ner, en tid att bygga upp, en tid att gråta, en tid att le, en tid att sörja, en tid att dansa, en tid att kasta sten, en tid att samla stenar, en tid att ta i famn, en tid att avstå från famnar, en tid att skaffa, en tid att mista, en tid att spara, en tid att kasta, en tid att riva sönder, en tid att sy ihop, en tid att tiga, en tid att tala, en tid att älska, en tid att hata, en tid för krig, en tid för fred.

Predikaren 3:1-8

Jag gillar den sakliga och lite råa tonen som finns i dessa verser och tror att de har något viktigt att säga oss.

När livet är jobbigt och besvärligt och jag känner mig nere brukar jag återvända till dessa verser för att få tröst och styrka. Att det jobbiga man går igenom bara är för en tid, är något jag tror på även om jag inte alltid förstår att det är så.

Tänker också att det handlar om att vi måste lära oss att släppa taget. För när jag blickar tillbaka på mitt liv ser jag hur vissa saker under en viss period varit väldigt viktiga för mig, för att sedan under en annan tid helt ha förlorat sin betydelse för mig. Ett exempel på detta är att jag knappt bryr mig om att Färjestad är i semifinal i hockeyns SM-slutspel.

Vissa saker som funnits i mitt liv och som jag har uppskattat väldigt mycket kan helt enkelt inte finnas kvar för alltid. Var sak har sin tid och sin betydelse, även de sorgliga.

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: