Hopp

Ni har säkert hört uttrycket ”en olycka kommer sällan ensam” och precis som jag tänkt att om man drabbas av en olycka så följs den av ännu en olycka!

Visst, så har det emellanåt varit i mitt liv för jag har verkligen varit otursförföljd. Men när jag googlade på uttryckets ursprung fann jag att det är Selma Lagerlöf som skrivit det och att den inte alls lyder såsom jag tänkt. Den ursprungliga meningen är nämligen:

En olycka kommer sällan ensam den följs oftast av en liten lycka, ett litet hopp i släptåg.

Selma Lagerlöf

Precis så ska jag försöka att tänka i fortsättningen, för jag tror nämligen att Selma Lagerlöf har rätt, man säger ju att hoppet är det sista som överger en människa!

I det där lilla ordet på fyra bokstäver bor det så oerhört mycket kraft att livet kan skilja sig markant om man har det eller inte. 

Hopp är inte en lott att hålla i handen i soffan. Hopp är en yxa som du hugger sönder dörren med i en kris.

Rebecka Solnit

Jag gillar verkligen den beskrivningen av hopp, för i hoppet finns det en oerhörd kraft. En kraft som håller livet uppe, som beskyddar det, vakar över det och som låter det växa.

Jag tänker att hopp också handlar om att våga hoppa. Att våga ta steg i riktning mot det man hoppas på. Att helt enkelt våga tänka längre än det man ser. Att släppa kontrollen litegrann och hoppas på att det kommer att bli så som vi önskat eller tänkt.

När hopplösheten tränger på och allt känns kört och meningslöst kan hoppet upplevas som en liten strimma ljus, en hand att ta tag i och att det kanske finns någon som bryr sig.

När livet känns hopplöst brukar jag be till Gud att han ska ge mig hopp, jag tror nämligen på en Gud som kan mer än vad jag förmår. När livet är som mörkast kan han göra så att jag ser ljuset i tunneln, trots att jag ännu inte är där.

För mig är min tro ett hopp och en trygghet och jag tror faktiskt att det finns en plan, en tanke och ett hopp för var och en av oss.

Jag vet vilka avsikter jag har med er, säger Herren: välgång, inte olycka. Jag skall ge er en framtid och ett hopp.

Jeremia 29:11

/ Urban 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: