Vad behöver vi för att må bra?

Den senaste tiden har jag funderat en hel del på vad vi människor behöver för att må bra och det jag kommit fram till är att vi alla har fysiska, emotionella, intellektuella och andliga behov som på något sätt behöver bejakas för att man ska kunna må bra. 

Det sägs att vi svenskar tillhör ett av de mest stillasittande folken i världen och det finns till och med appar som påminner människor om att de behöver röra på sig. Själv har jag inget behov av det utan skulle snarare behöva en app som sa till mig att vara still en stund. Men jag tror faktiskt att vi människor är skapta för att röra på oss. 

Sedan har vi emotionella behov, vi behöver känna oss accepterade, älskade, behövda och ha någon slags tillhörighet. Detta är dock oerhört komplicerat, tänk bara på vad människor är villiga att göra för att få någon form av acceptans och känsla av tillhörighet, på bekostnad av sig själva. Självklart finns det sunda sätt att få de behoven tillfredsställda på och som hjälper oss att bli de vi är tänkta att vara. Men vi måste vara observanta på att allt inte är sunt och att det finns saker som hindrar oss från att bli vårt bästa jag! 

Det tredje behovet är det intellektuella. Vi behöver näring för sinnet på samma sätt som vi behöver näring för kroppen. Vi behöver liksom ta del av tankar och funderingar som får oss att reflektera kring vårt eget liv och de stora livsfrågorna. Och de tankar och idéer vi matar vårt sinne med har ofta en tendens att forma vårt liv! Man skulle nog kunna säga att vi blir de historier vi väljer att lyssna på och då spelar det liksom ingen roll om vi läser, ser det på film, hör det på en podd, samtalar med en vän eller lyssnar på en predikan. 

Slutligen tror jag att vi alla har andliga behov som behöver bejakas. När Gud skapade människan gjorde han det med ande, kropp och själ. Vilket innebär att om vi har en relation med själva skaparen så blir vi hela människor, vi får liksom en balans och en harmoni mellan ande, kropp och själ. 

/ Urban 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: