Med rättigheter kommer också skyldigheter!

Sedan första januari 2020 är FN:s barnkonvention svensk lag och i förskolans värld där jag till vardags befinner mig ska vi utbilda och samtala med barnen om deras rättigheter med hjälp av förskolans läroplan och barnkonventionen.

Självklart är det viktigt att barn ska få veta sina rättigheter. Men lika mycket som vi pratar om rättigheter behöver vi tala om skyldigheter. För det är väl så att med rättigheter kommer också skyldigheter?

Vi behöver tillsammans lära barn och unga men också varandra att man som människa inte enbart har rättigheter utan också skyldigheter. Framförallt med tanke på att vi idag lever i ett samhälle där jaget och individualismen är i fokus. Ett samhälle där många människor kräver sina rättigheter men fullständigt struntar i sina egna skyldigheter.

Om vi fortsätter att ha fokuset på rättigheter kommer egoismen att ta över mer och mer…

…Men livet handlar ju inte bara om att få utan också om att ge. En skyldighet att visa respekt och omsorg för sina medmänniskor och en skyldighet att ta ansvar för sina egna handlingar. Att sätta sig in i andra människors perspektiv och förstå att de har precis samma rättigheter som jag själv, och att varje rättighet jag har även ger mig en skyldighet att försvara och respektera samma rättighet hos en annan människa.

Livet är liksom inte en enkelriktad gata där JAG får breda ut mig så mycket jag själv vill utan att också ge plats för mötande.

Nina Campioni

Frågan är vad som skulle hända om vi slutade tala om mänskliga rättigheter och istället började tala om mänskliga skyldigheter?!

Att vi alla har en skyldighet att värna och vårda allt det vi har runt omkring oss oavsett om det handlar om materiella ting, naturen eller människor. Att vi alla efter bästa förmåga har en skyldighet att bidra till samhällets uppbyggnad, vår jords bästa och att upprätthålla och respektera de mänskliga rättigheterna.

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: