Om jag vetat då vad jag vet nu!

Om jag vetat då vad jag vet nu så hade livet varit klart och tydligt och sett mycket bättre ut.

Per Gessle

Ofta tänker vi att om vi vetat då vad vi vet nu så hade livet varit mycket enklare, men frågan är om det verkligen vore det?

Skulle livet verkligen bli bättre om jag redan idag visste vad jag kommer att veta imorgon? Om jag redan för 10-15 år sedan hade vetat det jag vet idag.

När jag hör äldre människor berätta sina livsberättelse finner jag ofta en erfarenhet i orden ”tänk om jag vetat då vad jag vet nu” som säger att det faktiskt inte är så bra att veta allt. Ett slags konstaterande att om de hade vetat då vad de vet nu så skulle en hel del av livets snedsteg, misstag och dråpliga situationer och händelser uteblivit, vilket skulle vara väldigt tråkigt! Dessutom lär man sig av sina misstag.

Listan på vad vi ångrar kan dock vara både lång och detaljerad och självklart finns det mycket jag ångrar här i livet. I perioder har jag plågats av självanklagelser över saker jag gjort och helt enkelt glömt bort att jag då inte visste det jag vet idag. Jag har liksom dömt mig utifrån den person jag är idag och inte den jag var då. 

När vi ser tillbaks på våra liv, på saker och händelser vi upplevt intar vi ofta ett helt annat perspektiv, ett perspektiv som faktiskt inte var möjligt att ha tidigare. Vi har liksom hela bilden framför oss, vilket lurar oss att tro att vi kunde och borde ha agerat annorlunda. Men då var då och nu är nu.

Vi tänker ofta att om jag vetat då vad jag vet nu så hade jag agerat mycket klokare. Men det som är gjort är gjort och jag är ganska säker på att när ytterligare tid har gått så kommer jag kunna se tillbaks på den här dagen och beklaga mig över att jag inte visste det som jag så småningom kommer att veta, men så är livsvillkoret för oss alla.

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: