Ständigt övervakade av Gud

Bakom glaset på Lindhska bokhandeln står ett antal ögonglober och följer våra rörelser i det offentliga rummet. Det är ett av konstverken på OpenArt 2022 och det konstnärsduon Front404 vill synliggöra är det övervakningssamhälle vi idag lever i.

Dagligen lämnar vi mängder av digitala fotavtryck efter oss, då våra smartphones, datorer, surfplattor och sociala medier bevakar varenda steg vi tar. Och visst upplevs det ibland som att telefonen tjuvlyssnar på oss då det plötsligt poppar upp reklam i sociala medier om saker man precis pratat om.

I vart och vartannat gatuhörn finns det kameror som filmar oss när vi rör oss på stan och affärerna har koll på oss via sina övervakningskameror. Är du dessutom medlem i butiken du handlar i så har de total koll på vilka produkter just du brukar handla.

Vilket jag fick erfara för ett antal år sedan då ICA kom med special erbjudanden på varor som man ofta handlar. Min fru blev väldigt frågande till varför vi fick special erbjudanden på chokladbiten Halo då vi aldrig brukade köpa sådana. Den chokladbiten brukade jag fram tills dess äta i bilen på väg hem som belöning efter veckohandlingen!

Många upplever det skrämmande och jobbigt att vi är övervakade hela tiden och att de på så sätt inte längre kan behålla sin personliga integritet, som att storebror ser dig. Ett begrepp vars innebörd är att det är en blick från ovan som ser oss. Att det är någon större som ser ner på oss och håller koll på vad vi gör.

Ofta klagar människor på det övervakningssamhälle vi idag lever i, men det är sällan jag hör några diskussioner eller klagomål på att Gud hela tiden ser oss.

Hur vi ser på det faktum att Gud hela tiden ser oss variera nog. Det kan både väcka tacksamhet och obehag beroende på vilken bild vi har av Gud och hur vi vill förhålla oss till honom.

Ser Gud oss hela tiden för att han vill ha koll på oss för att sedan kunna peka på våra brister och fel eller ser Gud på oss för att han älskar oss och vill hjälpa och stötta.

Jag tänker att Gud är en Gud som ser vart vi befinner oss, vad vi bär på, vad vi flyr ifrån och vart vi är på väg. Han står liksom och spanar efter oss precis som pappan gör i liknelsen om den förlorade sonen.

När jag skriver detta blogginlägg kommer jag osökt att tänka på Edin Ådahls gamla låt ”Observerad”.

Ständigt, ständigt observerad. Men alltid lika högt värderad

Edin Ådahl

Om jag blev ännu mer medveten i mitt inre att Gud hela tiden ser mig skulle jag nog bli mer ivrig att leva ett liv som verkligen ärar honom! Då kanske jag skulle sluta med de saker livet som jag vet att han inte uppskattar!

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: