Varför gå på Gudstjänst?

I hela mitt liv har jag haft som vana att gå till kyrkan på söndagar. När jag var liten följde jag med mamma och pappa till kyrkan, som tonåring gick jag dit för att träffa polarna och sedan har vanan bara fortsatt…

Man kanske skulle kunna säga att jag går till kyrkan av gammal vana, men samtidigt tycker jag att det är en god vana. Helgen och veckan blir liksom inte komplett om gudstjänst besöket uteblir. ”Det ger en känsla av något beständigt i en flytande och rörig värld” som AJ Swoboda skriver i sin bok ”Bortom Tvivlet”.

Samtidigt måste jag vara ärlig med att jag periodvis i livet inte har prioriterat gudstjänstlivet, utan mer gått dit om jag känt för det nån söndag.

Men varför gå på gudstjänst? Tänker att det finns många goda skäl till att göra det, till exempel så gjorde Jesus det.

På sabbaten gick han till synagogan, som han brukade.

Lukasevangeliet 4:16

Jag går på gudstjänst för att på något sätt komma ifatt mig själv, för att möta Gud och få energi för den kommande veckan. För att lyssna på predikan och träffa vänner.

Jag tänker att gudstjänsten är församlingens nav, där vi tillsammans möts inför Herren och där vi får uppleva att vi är en del av något större, och då tänker jag inte bara på den församling jag är med i utan hela den världsvida kyrkan.

Jag behöver kyrkan och gudstjänsterna för att min tro ska kunna leva, för att jag ska kunna förbli i honom. Det hörs ju både i trosbekännelsen ”Vi tror på … och i Herrens bön ”Vår Fader…” att kristen tro handlar om plural och inte singular.

Det finns tusentals rationella skäl att gå i kyrkan. Men det blir ett problem – vi går i kyrkan för att få något. Går vi verkligen i kyrkan bara för nyttornas skull? Innebär inte det i så fall bara att vi förstärker den konsumtionskultur som har fått så många att överge kyrkan?… Det måste finnas en mycket vackrare och mer meningsladdad anledning att gå i kyrkan än vad vi själva får ut av det. Eller hur?

AJ Swoboda

Visst går jag på gudstjänst för min egen skull, för att jag själv ska få något. Men tänk om det faktiskt finns en mycket vackrare anledning att gå i kyrkan än vad jag själva får ut av det!

Tänk om det faktiskt har betydelse för fler än oss själva om vi går på gudstjänst eller inte. Att vår närvaro faktiskt kan få betyda något för någon annan, vilket vi lätt kan glömma bort om vi bara har ”vad kan jag få ut av detta” i tanken.

Vad innebär nu detta, bröder? Jo, att när ni samlas har var och en något att bidra med….

Första Korinthierbrevet 14:26

Vi kan alla bidra med vår närvaro, istället för att bara konsumera gudstjänsten.

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: