Ladda batterierna

Efter att ha arbetat två veckor efter semestern lyssnade jag på min kropp och ringde läkaren. Jag trodde och hoppades att jag skulle vara redo att jobba 75%, men krafterna de tröt så nu är jag sjukskriven på 50% igen för utmattningssyndrom.

Först kändes det som ett misslyckande, trots att både läkaren och kuratorn sagt att sjukskrivningsgraden kan gå upp och ner under tillfrisknande fasen.

Tillfrisknande sker inte linjärt. Ofta sker det stegvis, tillfälliga bakslag är vanliga och varje människas sjukdomsförlopp är unikt och dess tillfrisknande också.

hjarndoktorn (Instagram)

Det kluriga med utmattningssyndrom är att det inte alltid syns på utsidan hur man faktiskt mår. Man kan verka pigg och glad trots att orken tryter och hjärnan inte riktigt fungerar som den ska, och det gäller att hitta en balans mellan att gasa och bromsa.

Utan den självkännedom jag har idag hade jag nog gasat istället för att bromsa och tillslut hamnat nere i diket igen!

Tänk om man kunde vara lika duktig på att ladda sig själv som att ladda sin mobiltelefon. Det hela handlar nog om att man måste lära sig att lyssna och känna igen sin egen energinivå. Lära känna sig själv och sina nya behov för att på så sätt kunna ge sig själv rätt förutsättningar.

Kanske är det så att många av oss ofta tar bättre hand om vår mobiltelefon än vår egen hälsa. När batteriet på mobilen börjat ta slut letar vi snabbt upp en kontakt för att ladda den, men så gör vi inte med vårt eget inre batteri.

Ofta hör man mönniskor klaga på att mobilbatterier är dåliga och laddar ur alldeles för fort, eller som en krönikör på M3 Sveriges prylsajt beskrev det: ”egentligen är de förstås inte för dåliga. Tänk dig själv om du vore ett batteri och behövde driva en smart mobil hela dagen. Klart att du skulle bli trött.”

Vi fyller våra mobiltelefoner med mer och mer innehåll vilket gör batterilängden kortare och kortare, och likadant lever vi ofta våra liv! Men trots att jag vet detta gasar jag ofta istället för att bromsa!

Men mitt mobilbatteri kan inte återfå kraften av sig själv när det laddat ur och kanske är det likadant med oss människor. Hur ska man kunna ladda batterierna med egen kraft när kraften tryter? Vi behöver alltså hämta energi någon annanstans ifrån när den tryter hos oss själva. Frågan är bara var?

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: