En hållbar tro behöver ett visst mått av tvivel

Jag tänker att en hållbar tro växer fram genom våra upplevelser och erfarenheter av Gud, genom vårt reflekterande, den gemenskap vi är en del av och att vi blir ianspråkstagna. Utöver detta tror jag att en hållbar tro behöver ett visst mått av tvivel. Därför är det viktigt att vi ibland lyfter fram tvivlets funktion.

Det finns inget annat sätt att tro på Jesus än att tänka och ifrågasätta och kämpa tills du upptäcker att han verkligen är sanningen. Ett av tvivlets syften är att inspirera oss till att göra det.

John Ortberg

Att kämpa med sin tro är ofta det tydligaste tecknet på att man faktiskt har en

AJ Swoboda

Att tvivla är en del av livet, även för oss som är troende. Men ändå verkar det som att många människor inte riktigt finner plats för sina tvivel i de kyrkliga sammanhangen. Ibland får man nästan känslan av att tvivel skulle vara något som smittar, vilket gör att människor inte vågar vara öppna och ärliga med sitt tvivel. Personligen har jag emellanåt undvikit att tala om mina tvivel för att jag inte vill att någon annans tro ska ta skada. Å andra sidan kanske det är så att den personen hade behövt höra mina tvivel för att dennes tro ska bli hållbar?!

Tyvärr ser vi ofta tro och tvivel som något man måste välja emellan. Men jag tror att de kompleterar varandra, att tvivla kan nämligen hjälpa oss att mogna i vår tro.

Jag har alltid haft en slags dragning till lärjungen Tomas. Han som efter Jesu uppståndelse sa: ”Om jag inte får se spikhålen i hans händer och sticka fingret i spikhålen och sticka handen i hans sida tror jag det inte.” Beundrar hans mod att vara att vara ärlig och uppriktig med sitt tvivel.

Tycker att Tomas fått ett lite väl oförtjänt rykte. Du kan ju fundera på hur många gånger du hört något positivt om lärjungen Tomas? För visst är det väl så att när det talas om Tomas så är det för det mesta i en negativ form, som Tomas tvivlaren.

Visst han tvivlade, men jag kan tycka att smeknamnet Tomas tvivlaren är lite väl negativt. Kanske skulle det passa bättre med Ärlige Tomas eller något liknande.

Det vi kan lär oss av Tomas är att vara ärliga med våra tvivel och inte låtsas tro när vi inte gör det. Vi ska helt enkelt inte dölja våra tvivel och funderingar, även om jag villigt kan erkänna att det ibland är lockande att göra det, framförallt när andra gladeligen talar om de trosupplevelser de varit med om. Man kan ju undra hur det kändes för Tomas att vara den ende bland lärjungarna som inte fått erfara det som alla de andra varit med om!

Tomas lär oss också vikten av att låta sig bäras av någon annans tro då vi själva tvivlar. Han lämnade ju inte lärjungarnas gemenskap trots att han verkade vara den ende som tvivlade utan istället lät han deras tro bära honom tills Jesus återigen kom på besök.

Vi behöver platser där tvivlare får tron och de trofasta uppriktigt kan omfamna sitt tvivel

AJ Swoboda

Att tro och tvivla är något vi bör göra tillsammans, för då kan vi hjälpas åt att bära varandra. Och jag tänker att i miljöer där det är okej att fråga, undra, ifrågasätta och tvivla också blir lättare att tro.

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: