Vandrar mig frisk

Förutom att se till att sova ordentligt och få ordentligt med återhämtning och vila tror jag att fysiska aktiviteter är en viktig del i tillfrisknandet från utmattningssyndrom.

För det är nog så att utmattning och trötthet inte enbart kan botas med vila och att leva i ett lugnt tempo, emellanåt behövs det också någon typ av ansträngande aktivitet, där pulsen ökar vilket främjar både kropp och knopp. Till exempel att vandra. Just nu håller jag på med ett projekt att vandra hela Bergslagsleden, 28 mil från Stenkällegården i Tiveden till Kloten utanför Kopparberg.

Det finns nog inget som får mig att stressa ned så snabbt som att sticka ut i naturen och vandra några timmar. Medan kroppen arbetar är det som att tankarna, tröttheten och huvudvärken rinner av mig. Vilket överensstämmer med forskning som säger att vandring i naturen ökar det mentala välbefinnandet. Att humöret blir bättre och att ångesten och de negativa tankegångarna minskar.

Det finns många studier som visar att det är jättebra att komma upp i puls och bli svettig. Att alla aktiviteter där pulsen ökar och ligger någonstans mellan 50-75% av maxpuls hjälper hjärnan att producera nya lyckohormoner. Men samtidigt kan det vara en svår balans att hitta rätt mellan fysisk ansträngning och återhämtning/vila. Det gäller att lyssna ordentligt på sin kropp.

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: