Det är bara dumt att låtsas vara stark!

Genom årens lopp har jag gång på gång hört idrottsutövare som vid motgång och misslyckande sagt att ”det är bara att bryta ihop och komma igen…”. Vilket känns som ett käckt litet citat i klass med ”det hänger inte på hur man har det, utan hur man tar det” eller ”det som inte dödar härdar”.

Ibland tror jag dock att vi drar till med dessa käcka citat utan att riktigt tänka på dess andemening. Att det bara är att bryta ihop och komma igen blir lätt ett uttryck att det ordnar sig och att det bara är att gå vidare. Men ibland är livets omständigheter alldeles för jobbiga och då behöver man faktiskt få bryta ihop för att sedan kunna komma igen.

Att bryta ihop är att våga och tillåta sig själv att känna de känslor man faktiskt har i sitt inre. Att helt enkelt acceptera att man tappat fotfästet litegrann då livet inte alls blivit såsom man önskat sig, och att det är okej att då vara ledsen, arg, besviken, irriterad och frustrerad osv…

Men vi människor har tyvärr en märklig förmåga att anstränga oss för att verka vara starka, oberörda och lyckliga. Vi tänker ofta på vilken bild vi förmedlar av oss själva och ofta tycker vi att det är viktigare att bilden ser bra ut än att den faktiskt är sann!

Länge trodde jag att det var en styrka att bita ihop och kämpa i min ensamhet, att ensam var stark. Att liksom hålla allt inom mig och låtsas må bra när jag i själva verket mådde otroligt dåligt. Men livets berg och dalbana har lärt mig att ensam inte är stark och att det är bättre att be om hjälp och ta emot den än att låtsas vara stark!

Att låtsas vara någon eller något man faktiskt inte är, det är att försvaga sig själv. Att låtsas vara stark gör oss nog bara svagare eftersom det inte är äkta. Riktig styrka är att låta sitt sanna jag vinna över den ytliga fasad man försökt bygga upp. Att vara stark är erkänna sin svaghet och sårbarhet, och att våga möta sina tankar och känslor med acceptans och kärlek.

Kanske är det så att vi alla behöver bli bättre på att våga berätta hur vi mår, och visa oss sårbara och svaga – för det är i själva verket det som är att vara stark.

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: