Jag tror att vi skulle må bra av att våga prata mer om döden!

Under allhelgona helgen är det nog många av oss som funderar extra mycket kring döden. Vi tänker på de som gått före men också på vår egen död.

Anledningen till att denna helg blivit så viktig för oss svenskar beror nog på att vi lever i ett samhälle där vi gömt undan döden. Trots att döden är en så tydlig del av livet pratar vi sällan om den och vi tänker att den gäller andra, inte oss.

Vi lever i ett land och en tid som drivit högmodet och egenviljan så långt att vi ifrågasätter livets själva grundpelare och dit hör döden. Vi har monterat ner och gömt undan döden. Vi kan inte kontrollera den, alltså talar vi inte om den, och så länge vi inte talar om döden så kanske den inte finns.

Marcus Birro

Ett barns födelse talar vi gärna om, men det är faktiskt lika naturligt att dö som att födas. Alla kommer vi någon gång att dö men ändå betraktar många döden som något fjärran som helst inte ska nämnas.

Ett barns födelse och en människas dödsögonblick är tillfällen då livet vibrerar av närvaro och högtidlighet.

Att många upplever döden som någonting väldigt skrämmande är ju inte konstigt eftersom den är så definitiv och skulle man fråga människor vad deras största rädsla är, skulle många nog svara att det är att förlora en nära anhörig. Hur kommer det kännas? Hur kommer livet bli då?

Pandemin och världsläget har gjort att många känt att döden kommit närmare och jag tror att vi skulle må bra av att våga prata mer om döden och då inte enbart under allhelgona helgen. Genom att vänja oss vid tanken på vår dödlighet och påminna oss om att livet inte är för evigt, blir vi mer ödmjuka och får mer förståelse för hur dyrbart livet är.

Genom att prata om döden så talar vi även om livet! Genom att sätta ord på våra känslor och tankar kring vår dödlighet inser vi också vad som är viktigt i livet och vad vi vill lämna efter oss.

Man måste lära sig att leva så att man blir vän med döden.

Astrid Lindgren

Att säga att jag är vän med döden är nog att gå ett steg för långt, men jag är på väg för döden skrämmer mig inte alls lika mycket längre! Min bild av döden förändrades radiktalt efter att jag såg min pappa somna in, döden är inte längre en lieman i en Monthy Python sketch! 

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: