Död du är död!

Vid första anblick kanske dagens bloggrubrik upplevs som mörk, dyster och provocerande. Men för mig är orden ”Död du är död” både fyllda av tröst och hopp.

När solen gått ner och det blivit mörkt går många av oss till kyrkogården och tänder ljus för nära och kära som gått före. Sorg och saknad är en naturlig del av livet, förr eller senare kommer vi förlora någon vi älskar. För en del av oss har sorgen och saknaden blivit en del av livet sedan många år, för andra är den alldeles ny. För en del kom döden oväntat och plötsligt, för andra som en slags befrielse då den avlidne fått lida under lång tid, men oavsett kan förlusten av en annan människa föra med sig en djup sorg som kan behöva både tid och utrymme.

Sorgen och saknaden hänger ofta samman med en slags längtan, en längtan kanske inte bara tillbaka till det som varit utan också en längtan efter det som nu skulle kunna ha varit. Och det finns nog inga enkla lösningar på sorg och saknad, det enda vi kan göra är att bära den tillsammans och att bjuda in Gud i vår sorg.

Om vi gör tårarna till böner träder vi in i en sorg som förenar vår smärta med herrens smärta och så upptäcker vi både ursprunget till sorgen och det som befriar oss från den.

Eugene Peterson

Döden är en gräns för våra liv här och nu, men jag tro att det finns ett liv bortom den gränsen. För sorgens land gränsar till livets land, till uppståndelsen och evighetens land.

Tänk dig att du står vid havet och långt borta vid horisonten så ser du en båt, men plötsligt så försvinner hon: ”Men båten har bara försvunnit ur vårt synfält. För just när vi säger: – Nu är hon borta! Finns det någon som säger nu kommer hon!”

Läser man Nya Testamentet får man känslan av att Paulus, som hade mött den uppståndne Jesus, rent av hånar liemannen:

Döden är uppslukad och segern är vunnen. Död, var är din seger? Död var är din udd?

Första Korinthierbrevet 15:55

Döden är ingenting alls. Döden är inte, när allt kommer omkring, mäktig och fruktansvärd. Döden är en stor fiende, men den har besegrats och ska till slut besegras fullt ut, efter en kort sömn ska vi vakna för evigt och döden ska inte finnas mer. Död, du är död!

John Donne

Att Jesus uppstått från de döda är grunden för allt vårt hopp, men den vetskapen har inte tagit bort min sorg och saknad, ibland gör det riktigt ont. Men jag tror inte att dödens är slutgiltig! De ord som John Donne skrev för hundratals år sedan är profetiska: ”Död, du är död!”

En dag, när våra dagar är över på denna jord får vi möta Gud ansikte mot ansikte och han kommer varsamt sträcka fram sin hand och torka tårarna från våra kinder.

Han skall torka alla tårar från deras ögon. Döden skall inte finnas mer och ingen sorg och ingen klagan och ingen smärta skall finnas mer. Ty det som en gång var är borta

Uppenbarelseboken 21:4

 / Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: