Att vara en ängel

På fönsterbrädan i vårt kök står det en ängel som för mig är en slags påminnelse om att inte glömma bort att änglarna finns. Att dom är här för att se hur vi har det. Och att dom kan hjälpa oss fast dom inte syns.

I bibeln finns det ganska många texter som talar om att det finns änglar. De kändaste är nog herrens ängel och den stora himmelska hären som mötte herdarna vid Jesu födelse och ängeln Gabriel som får gå med bud till Maria och Josef.

Du har säkert hört uttrycket att man har en ängel på ena axeln och en djävul på den andra, att det liksom finns två helt olika röster som vill påverka oss och att det sedan är upp till vårt samvete och vilja att välja vem av dessa vi ska lyssna på. Det är en bild som ofta används lite komiskt i tecknadefilmer, men samtidigt tänker jag att det är en bild som både är viktig och allvarlig.

Kampen mellan det goda och det onda finns inom oss alla, ingen enda av oss är enbart ond eller god och båda sidor får kraft och energi av våra tankar och känslor, vårt beteende och vad vi matar vårt inre med.

Livet det ger oss både goda och onda ting, men vi har alltid ett val att fokusera på det vi mår bäst av och målet för oss alla borde vara att låta den goda delen av oss få störst utrymme.

I varje människa finns det en bur, där bor en ängel att släppa ut. Den finns i alla, den finns i mig.

Bo kaspers orkester

Precis som Bo Sundström sjunger tror jag att det inom oss alla finns en ängel att släppa ut. Alla kan vi agera änglar och vara herrens sändebud och tjänare som hjälper människor i svåra situationer. Men jag är ju inte precis någon ängel kanske du tänker, men å andra sidan hur vet man hur en ängel ska se ut? 

Det finns en enkel regel. En ängel ser aldrig ut som du tror att en ängel ska se ut. Ängeln kan vara en gammal dam, en ung pojke, ett barn, en vän, en okänd, en närvaro. Så gå inte efter utseendet, gå efter känslan.

Charlotte Frycklund

Känslan tror jag handlar om det som vi i kyrkan kallar för andens frukter: kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trohet, mildhet och självbehärskning.

När vi nu så smått börjar julpynta våra hem med änglar så kan vi låta dessa vara en påminnelse om att vi själva eller vår nästa kan vara en ängel. Att vi kan vara änglar för varandra. För visst är det härligt att få höra orden ”Du är en ängel” eller att själv säga ”Du är en ängel” till en medmänniska som gjort en uppoffrande insats för dig, något eller någon.

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: