Tur eller otur? Bra eller dåligt?….

– När något händer dig, hur avgör du då om det är gott eller ont?

– Jag har nog inte riktigt tänkt på det. Jag antar att jag skulle säga att något är gott när jag gillar det, när jag mår väl av det eller när det får mig att känna mig trygg. Omvänt skulle jag säga att något är ont när jag lider av det eller när det kostar mig något som jag vill ha.

– Så det är rätt subjektivt?

William Paul Young

Denna korta dialog är hämtad ur Paul Youngs bok: Ödehuset. En bok jag säkerligen kommer återkomma till här på bloggen. Vi människor verkar ha en förmåga att snabbt vilja bedöma saker och händelser som kommer i vår väg som tur eller otur, bra eller dåligt, gott eller ont osv… Vi tror att vi snabbt kan sätta en etikett på det inträffade, men faktum är att alla dessa tankar är subjektiva. Vi har ju faktiskt ingen aning om vad som är positivt eller negativt för oss på sikt!?

Jag tror faktiskt att det som kan tyckas vara en katastrof, en jobbig upplevelse ibland kan vara det mest lyckosamma som kan hända oss. Självklart kan det vara svårt att förstå och acceptera det just i stunden, men det är just därför vi ska vara försiktiga med att döma en händelse allt för hårt. Det kan ju faktiskt vara så att den specifika händelsen öppnar dörrar som annars aldrig hade öppnats i vårt liv.

Jag vet mycket väl att det är lätt att dra förhastade slutsatser när vi inte har facit på hand, och ofta är det ju så att vi får svaret långt senare. Det kan ju faktiskt vara så att det ena leder till det andra, som leder till det tredje och så vidare och att det först är i efterhand vi kan se och förstå det hela. Eller som Sören Kierkegaard uttryckte det:

Livet kan bara förstås baklänges, men måste levas framlänges.

Sören Kierkegaard

När jag tittar tillbaka på mitt liv kan jag tycka att jag varit väldigt otursförföljd, som fått vara med om både det ena och det andra.. Men vad är egentligen tur och otur? Bra eller dåligt? Gott eller ont?

How can you know that’s a sorrow, we don’t know the end of the story.

Akosia

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: