Vägval

Sitter i soffan och funderar på hur många viktiga vägval man gör under sin livstid? Hur vet man att man väljer rätt? Och vad är egentligen ett vägval?

Jag tänker att vi människor dagligen tvingas att göra massor av val. Visst man kan strunta i att välja, men det är ju i och för sig också val. Vissa av vägvalen är lätta, medan andra är betydligt svårare. I vissa vägval känner man sig ganska säker medan man i andra egentligen vill, men man vet inte riktigt vad det kommer att innebära så istället tvekar man.

Ibland hamnar vi i vägval där vi själva inte kan välja väg, för beslutet ligger hos någon annan människa eller hos livet självt, och vi blir helt enkelt tvungna att anpassa oss och ta en annan väg än vi själva kanske hade tänkt.

Jag tänker om mig själv, att jag är en person som vill vara med och bestämma genom att göra aktiva val i livet, men jag inser att jag titt som tätt åker snålskjuts. Att jag liksom står där i väg korsningen och väntar på att någon annan ska komma och göra ett riktigt klokt vägval som även påverkar mig.

Om du inte vet vart du ska, spelar det ingen roll vilken väg du väljer.

Lewis Carroll

Citatet är hämtat ur boken Alice i Underlandet och visar hur viktigt det är att ha mål i livet och veta vart man är på väg.

Ibland sägs det att det inte tjänar någonting till att grubbla över det förflutna, men jag vill nog påstå att vi alla har ett behov av att titta tillbaka på våra vägval. Ofta är det nog långt senare vi förstår betydelsen av våra vägval och genom att blicka tillbaka kan vi se både det positiva och negativa som vägvalen inneburit och lära oss utav det. Jag har gjort vägval som jag i efterhand är väldigt stolt över men också vägval som jag idag ångrar. Beslut som på något sätt förföljt mig genom åren och insikten om att det inte går att förändra det förflutna kan verkligen skava i ens inre.

Samtidigt vet jag att tankarna om ett liv som kunde ha varit inte alltid är till någon hjälp, utan att de snarare gör att vi grubblar ännu mera.

När skriver detta blogginlägg inser jag att en del vägar jag valt att gå tagit slut och förvandlats till återvändsgränder. Samtidigt finns det vägar som jag inte vågat mig in på än och kanske är det så att det inte finns en väg som är den rätta, utan snarare är det alla dessa vägval vi gör i livet som bildar den väg som är vår.

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: