Jag vill göra mitt liv till en lovsång

En av mina absoluta favorit psalmer är ”Jag vill ge dig, o Herre, min lovsång”. En psalm som i mitt tycke och smak sjungs allt för sällan och rent generellt kan jag tycka att vi nuförtiden sjunger för få psalmer i kyrkan. Dessutom har vi ofta förvandlat lovsång till en musikstil, en egen genre. Men för mig kan en gammal psalm med massor av verser eller en U2-låt vara lovsång likafullt som en sång med få meningar som upprepas gång på gång…

Jag tänker att det är hjärtas inställning och riktning som är det viktiga, vilket innebär att lovsång inte handlar om en specifik musikstil utan om en livsstil. En slags längtan och vilja att ära Gud med hela sitt liv.

Jag vill ge dig, o Herre, min lovsång, jag vill tacka med skönaste ord. För din kärlek och nåd som är gränslös, jag vill tacka för allt gott du gjort. 

Jag vill göra mitt liv till en lovsång till dig, där var ton skall en hyllning till dig bära. Och i dagar av glädje och dagar av sorg vill jag leva var dag till din ära. 

Ingen annan är värd att besjungas, endast du, Herre, äger min sång, och i himmelens gyllene salar skall jag prisa dig evighet lång. 

Och om sången nån gång skulle tystna eller störas av oro och strid, Herre öppna på nytt mina ögon, så att jag ser att hos dig är min frid. 

Christer Hultgren

Jag tycker det är en vacker tanke att se sitt liv som en lovsång där ens handlingar får vara toner till Guds ära. Visst det är starka ord att sjunga: ”Jag vill göra mitt liv till en lovsång till dig…” men jag tänker att orden inte talar om hur bra jag lyckas med det utan snarare om vad jag innerst inne önskar och vill. Viljan har jag men inte alltid förmågan, för det är ju ofta så att det goda som jag vill det gör jag inte, men det onda som jag inte vill det gör jag.

Att göra sitt liv till en lovsång är att låta livet präglas av tron och att använda det man fått för att i tacksamhet ära honom med sina gåvor och talanger. Det kan till exempel vara att våga vara tuff och hjälp den som är liten och svag.

Men vad innebär det att i dagar av glädje och dagar av sorg få göra sitt liv till en lovsång. Jag tänker att det handlar om ärlighet. Att komma till Gud med allt man har. Ser man det utifrån Psaltaren blir det tydligt att lovsång inte enbart handlar om att tacka och ära Gud utan lika mycket om att klaga och ropa på hjälp. Att helt enkelt visa respons både på Guds närvaro och den upplevda frånvaron.

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: