Tankar är som moln

När jag för ett antal år sedan gick i terapi lärde jag mig att tankar är som moln. De kommer och går, stora som små och det är ytterst sällan som det är molnfritt i vår hjärna.

Enligt forskare flyger det varje dag cirka 60000 tankar genom våra huvuden. Vissa dagar känns det som att det är soligt och fint hela dagen medan det andra dagar känns helt igen mulet och grått så långt ögat kan se, ibland är det både och. En del dagar är ens tankar alldeles ljusa och klara och man vet precis vad man vill. Andra dagar är det som om alla tankar blivit gråa och trista. Men jag vet att om man härdar ut så kommer solen tillbaks.

Att tänka är som sagt en ständigt pågående process och med våra tankar kan vi lösa problem, fatta beslut och helt enkelt boosta oss själva. Men våra tankar kan också vara destruktiva.

Jag är en person som nog tänker, grubblar och funderar rätt mycket och när de negativa och destruktiva tankarna kommer försöker jag låta dem passera som moln på himlen. Jag noterar att dom är här men försöker att inte ge dom mer uppmärksamhet än så.

Man skulle också kunna säga att hjärnan är som en radio som ständigt står på, och på radio sänds det både bra och dåliga program. Tyvärr gör många media till en sanning vilket den verkligen inte är. En tanke är just en tanke. Hur mycket vi än tänker en tanke behöver den inte vara sann, men man kan förvandla den till en sanning om man lyssnar för mycket på den.

Vissa av våra inre radiokanaler ska vi lyssna på medan vi ska strunta i andra. Jaha nu är det den där dåliga radiokanalen ”Bad news on the radio” igen. Den lyssnar jag inte på för det är bara massa tomma ord. Bekräfta att tankarna finns där, men ge dom inte mer uppmärksamhet än så.

Om man säger till sig själv att detta är en tanke så skapar man ett viktigt utrymme mellan sig själv och tanken. Det är ju en stor och viktig skillnad att säga ”Jag är värdelös” och att säga: ”Jag har tanken att jag är värdelös”

/ Urban

Ett svar till “Tankar är som moln”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: