Att säga nej är att säga ja till något annat

Det finns mycket i livet som jag tycker är intressant, spännande, roligt och utmanande. Mycket som jag skulle vilja göra och uppleva, men livet handlar om prioriteringar, att lägga till och dra ifrån. Vet mycket väl att det skrivs mängder av texter om konsten att hinna med allt man vill, men kan man verkligen det? Och om man inte hinner allt man vill har man då haft för höga ambitioner? Varit en tidsoptimist? Eller har man varit lat, ostrukturerad eller rentav inte tillräckligt modig? Visst kan det vara så men jag tror att vi redan från början behöver ha som utgångspunkt att vi inte hinner allt.

Det viktiga är att hitta en bra balans mellan att säga ja och att säga nej. Om man allt för ofta säger ja är risken stor att man varken har tid eller ork till det som man innerst inne vill, för det är ju så att säga nej är att säga ja till något annat.

Att säga nej till andra människors krav, önskningar och intressen är att säga ja till sig själv. Att visa självrespekt och ta sina egna behov och intressen på allvar, och att acceptera andras nej, det är att respektera andra människor.

Ibland har jag haft svårt att hejda min egen ambitionsnivå och helt enkelt sagt ja till alldeles för många saker och ibland har jag i alldeles för stor utsträckning låtit andras önskemål gå först, på bekostnad av mig själv. Att inte kunna sätta gränser mot sin egen ambitionsnivå och andra människor ställer till det för oss. Jag tror nämligen att för varje gång vi säger ja trots att vi egentligen vill säga nej så mår vi sämre och sämre…

Vägen till utmattning är sällan kantad av en massa nej

Karin Isberg

Personligen har jag det senaste året aktivt tränat på att säga nej och nu håller jag på och strukturera mitt liv så att det jag mår bra av får mer plats och det som jag inte mår bra av får mindre plats. 

/ Urban 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: