Det krävs övning att vara sig själv

”Jag ska bara var mig själv” sjunger Laleh i en av sina låtar och jag tror att vi alla innerst inne vill vara äkta och inte en kopia eller en förfalskning av oss själva. Samtidigt tror jag att detta med att vara sig själv är något av det svåraste som finns. Förutom andra människors tyckande och tänkande glider vi in och ut mellan olika roller hela tiden: pappa, make, son, kollega, vän, granne osv…

I en intervju i Svenska Dagbladet 2016 uttryckte Laleh att det inte är helt enkelt att vara sig själv. Att det liksom inte är något som man bara kan, utan att det är något man lär sig genom att öva, öva och öva och precis så är det nog…

…och ärligt talat så tror jag att det är något vi får öva på under hela livet. För det är ju inte alltid så lätt att veta vem man är och vem man vill vara. Dessutom blir vi präglade av livets omständigheter och kan hamna i roller som vi inte riktigt känner oss bekväma i. Av egen erfarenhet vet jag till exempel att det kan vara svårt att i ett sammanhang gå från att ha varit tillbakadragen och tystlåten till att vara den som vill ta ordet och framföra sin åsikt. Och i vissa sammanhang kan ju ens roll redan vara upptagen. 

Men hur övar man på att vara sig själv? Kanske genom att regelbundet ställa tre fråga till sig själv: Vem är jag? Vem vill jag vara? Och vad är det som hindrar mig från att vara den person som jag vill vara? 

Samtidigt kanske det är så att svaret på vem man är inte enbart finns inom oss själva. Utan att det snarare är så att vi behöver hjälp av andra människor för att kunna bli oss själva. Att vårt eget inre, våra tankar, känslor och idéer behöver bekräftas och kompletteras utifrån.

När man känner sig lite osäker i sin roll, får en ny utmaning eller står inför en helt ny situation får man ofta det välmenande rådet att bara vara sig själv. Men är det verkligen ett bra råd? Visst det kanske är ett bra råd om man känner sig trygg och säker i själv. Men om man känner sig osäker, blyg och kanske till och med lite rädd hjälper det nog inte att få rådet att bara vara sig själv. Kanske borde man snarare omformulera rådet och istället säga: var den du vill vara!

/ Urban 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: