Är världen så hemsk som media framställer den?

Varje dag översköljs vi av ett nyhetsflöde som till stor del består av negativa nyheter. Kriget i Ukraina, skjutningar och sprängningar lite varstans. Galna och korrupta politiker, klimatförändringar och människor som är på flykt…

Ibland känns det som att nyhetsflödet blir mörkare för varje dag som går, och det är inte konstigt om man får bilden av att läget i världen är en enda stor katastrof och att samhället vi lever i är i totalt förfall. Men är världen verkligen så hemsk som media framställer den?

Nej, jag tror faktiskt inte det. Det vi behöver ha i åtanke är att en nyhet ofta är det som avviker från det normala. Krig, våld och ondska är inte det normala och de allra flesta människorna i världen vill väl och vill finnas till hands för andra.

Men ändå är det som att vi vill läsa om elände, att vår hjärna tycks älska konflikter och katastrofer. Att vi i större utsträckning riktar vår uppmärksamhet mot negativa nyheter än positiva och neutrala. Och ärligt talat så är det ju ofta intressantare med konflikter och meningsskiljaktigheter än folk som håller sams.

Jag tror att vi behöver fokusera mer på allt positivt som händer varje dag och i många avseenden har faktiskt världen blivit en bättre plats att leva på. Självklart ska vi inte blunda för de problem som finns i världen och i samhället. Utan vetskapen om dem blir det ju svårt att agera. Samtidigt bör vi vara medvetna om hur dåliga nyheter påverkar oss. Forskare menar nämligen att vi inte bara oroar oss för själva innehållet i nyheten utan att de även kan få oss att oroa oss för andra saker i våra liv.

/ Urban 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: