Jag kan inte tänka mig ett liv utan musik

Efter att jag häromdagen skrev en text om tystnaden känns det helt logiskt att idag publicera en text om musik. Det är nämligen så att jag kan inte tänka mig ett liv utan musik och betraktar musik lyssnandet som en av livets mest njutbara aktiviteter.

Musik har alltid haft en stor plats i mitt hjärta, även om jag själv inte är musikalisk. Mitt eget musicerande sträcker sig till blockflöjt och några klarinett lektioner, för när min musiklärare föreslag att jag skulle spela tvärflöjt istället för klarinett så lade jag av.

Det som är bra med musik är att den egentligen inte kräver något utav oss. Den liksom bara finns där och skapar oundvikligen känslor i oss. När jag lyssnar på musik knyter ofta låtarna an till olika händelser, känslor, människor och skeenden i livet. Det är som att jag kan förknippa olika musikgenrer, artister och låtar med olika stadier av mitt liv.

I min ungdom var jag hårdrockare men nuförtiden lyssnar jag på många olika musikgenrer och rätt musik vid rätt tillfälle kan betyda jätte mycket. Vad jag lyssnar på beror mycket på vilken sinnesstämning jag är i och vilka känslor det är som jag är i behov av att få känna. Ibland är det funk, ibland soul, ibland rock eller pop och ibland hårdrock på riktigt hög volym! Musiken kan liksom bekräfta det jag känner, få mig att slappna av och få mig på bättre humör. Eller rentav få mig att orka vidare när livet känns tungt.

Men det är inte bara melodier, rytmer, gitarr riff och sound som är viktigt utan även texterna, i alla fall ibland. Jag fungerar nämligen så att ibland lyssnar jag enbart för musiken och ibland både för texten och musiken. Ibland är det musiken i sig som talar till mig och ibland är det de sjunger så likt mitt eget liv så att jag upplever att texten handlar om mig!

Men ska jag vara helt ärlig så har nog mitt musiklyssnande ibland främst varit en flykt från tystnaden. För det är ju som Tomas Sjödin skriver att i tystnaden kan vi inte gömma oss för oss själva. Kanske är det därför vi ibland gör allt för att undvika den.

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: