Livet handlar om att våga

Idag för 25 år sedan ringde jag till Marias telefonsvarare och sa: Jag har känslor för dig! Sedan gick jag nervöst runt i min lägenhet och väntade på att hon skulle ringa tillbaka. Som tur var gjorde hon det nån timme senare och sa: – Dina känslor är besvarade! Sedan dess har det varit hon och jag ❤️

Det krävs verkligen mod att älska någon men kanske är det så att det krävs ännu mer mod att våga bli älskad, att våga tro och lita på personen som säger orden: Jag älskar dig!

Man måste våga tro att man är värd att bli älskad och att älska är att våga dela både glädje och sorg, hopp och förtvivlan. Att våga ge sig hän och släppa på kontrollen trots att det inte finns några garantier för livslång kärlek.

Kanske är det rentav det livet handlar om, att våga. Den danske filosofen och teologen Søren Kierkegaard lär har sagt att våga är att förlora fotfästet för en liten stund och att inte våga är att förlora sig själv. Livet handlar alltså om är våga ställa sig själv frågan: vad är viktigt för mig? Och hur sann i det kan jag bli och våga vara?

Att våga vara sig själv och våga lyssna till den inre rösten som ibland kan vara väldigt överraskande. Att våga tro på sin egen förmåga men också våga visa sin otillräcklighet, sina brister och fel, och be om förlåtelse när det behövs. Att våga ta plats och göra sin röst hörd, genom att stå upp för sina åsikter och värderingar men också att kunna ändra sig när det behövs.

För att våga vara sig själv och lita på sin egen förmåga behöver man ta emot komplimanger och bekräftelse på ett bra sätt. Så frågan är om du gör det som en gås eller som en blomma? Häller man vatten på en gås rinner det av, men häller man vatten på en blomma suger den åt sig och blommar ännu mer. Säger du: ”det var så lite så” eller låter du andra människors ord sjunka in så att du får kraft och inspiration att våga ännu mer?

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: