Om Gud är god varför finns det då så mycket ondska och lidande?

Om Gud är god varför finns det då så mycket ondska och lidande? Det är en fråga som vi människor grubblat på i årtusenden och teodicéproblemet har fått många att tvivla på Guds existens.

Givetvis har jag också grubblat mycket över detta, framförallt i de perioder där jag själv varit utsatt för ondska och lidande. Hur kan en god Gud tillåta att människor dör av cancer? Och hur kunde han tillåta att jag blev utsatt för pistolhot, människorov och våldtäkt? Borde inte en god och kärleksfull Gud stoppa allt det onda som händer i världen?

En del av svaret på varför Gud tillåter ondska och lidande hör samman med människans fria vilja. Visst man fundera på varför Gud skapade oss som fria varelser med ansvar både för oss själva, våra medmänniskor och den värld vi lever i. Men visst hade det varit konstigt om Gud styrde oss människor som marionett dockor. Om så hade varit fallet kan man ju också ifrågasätta om han verkligen är god.

Antingen vill Gud utplåna det onda, men kan det inte. Eller så kan han det, men vill inte. Eller så varken kan eller vill han. Om han vill men inte kan är han maktlös, vilket går emot hans natur. Om han kan men inte vill är han ond, vilket också går emot hans natur. Om han varken vill eller kan är han både ond och svag och är alltså inte Gud. Men om han vill och kan, vilket är det enda som stämmer överens med vad han är, varifrån kommer då det onda och varför gör han inte slut på det?

Lactantius

Att vi har en fri vilja hör samman med att Gud älskar oss och vill att vi ska älska honom, och eftersom ömsesidig kärlek alltid är frivillig måste människan också ha en fri vilja att älska. Annars vore det inte äkta kärlek.

Vi har fått förmågan, den fria viljan att välja mellan ont och gott, vi kan älska men vi kan också hata. Vi kan vara generösa men också vara giriga och egoistiska. Så när vi frågar varför Gud tillåter ondska och lidande måste vi också fråga oss själva varför vi människor tillåter allt ont som sker. Mycket av det som sker här på jorden kan vi faktiskt inte skylla på Gud. Visst det hade varit bra om Gud kunde gjort så att vi inte kan gör någonting ont, men då hade vi ju samtidigt inte haft någon fri vilja.

Jag tror att Gud en dag kommer att göra slut på det onda, men fram tills dess får vi stå ut med att Gud låter oss hållas, fastän vi förstör och skadar både oss själva, varandra och den värld vi lever i.

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: