Är min vilja alltid den bästa för mitt liv?

I dagens samhälle är egen viljan upphöjd till en slags sanning, att det jag vill med mitt liv alltid är det bästa för mig. Men är det verkligen sant? Är verkligen din och min vilja alltid den bästa för våra liv?

Det kan vara lätt att tro att man alltid vill sitt eget bästa men det är nog såsom Marcus Birro skriver att mörkret läcker in i oss utan att vi märker det. Att själviskheten kryper in i oss, som larver och blommar sedan som vår egen fria vilja, fördärvlig och blind.

Allt är tillåtet men allt är inte nyttigt. Allt är tillåtet men allt bygger inte upp.

Första Korinthierbrevet 10:23

Enligt bibeln är allt tillåtet, men en hel del av det som är tillåtet är nog inte lämpligt. I synnerhet sådant som kan få ett sådant grepp om mig att jag inte kan sluta när jag vill. Den grekiske matematikern Pythagoras lär under sin livstid ha sagt att ”de kortaste orden JA och NEJ är de som kräver störst eftertanke” och så kanske det är för svaret skapar ju en slags riktning på vårt liv

Ska vi njuta av det som är bra i längden måste vi säga nej till det som bara ger en kick för stunden och ska vi säga ja till det som bygger upp måste vi säga nej till det som river ner.

Alf B Svensson

Det är viktigt att fundera på vad som är bra och bygger upp oss på lång sikt och vad som inte gör det, och jag tror vi kan öva upp vår urskiljningsförmåga genom att blicka tillbaka på vårt liv och de erfarenheter vi fått. Men det är ändå inte så lätt, i bibeln skriver nämligen Paulus att ”det goda som jag vill gör jag inte, men det onda som jag inte vill det gör jag.”

Det är vårt livsvillkor som människor att inte alltid lyckas göra det vi själva önskar och det som är bäst för oss.

Som pappa är det lätt att tro att man vet vad som är bäst för sina barn, och visst så var det väl framför allt när de var små. Men i år fyller våra döttrar arton och tjugoett och har ju samlat på sig en hel del erfarenhet de också. Så jag vet nog inte alltid vad som är bäst för dem 🤔. Däremot tror jag att det finns en god Gud som vet mitt livs bästa och som dessutom vill hjälpa mig.

Självklart kan vi välja att stänga ute Gud från vårt liv men jag tror att jag behöver hans hjälp att urskilja vad som bygger upp och vad som river ner. Det är inte alltid så lätt att säga ske din vilja eller ens vilja be det. Men jag tror det gör oss gott att lämna vår vilja till honom.

/ Urban

PS. När jag hade publicerat detta inlägg upptäckte jag att jag hade publicerat ett liknade inlägg för ungefär ett år sedan. Kanske har det att göra med att vi befinner oss i fastan 🤔 DS.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: