Bekymra er inte för morgondagen!?

Gör er därför inga bekymmer för morgondagen. Den får själv bära sina bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga.

Matteusevangeliet 6:34

Uppmaningen att inte bekymra sig för morgondagen är inte alltid så lätt att följa i en värld där det finns så oerhört mycket att förhålla sig till.

”Skjut inte upp till morgondagen det du kan göra idag” lyder ju ett gammalt svenskt talesätt och det är nog så många av oss hanterar bekymmer. Och varför ska vi skjuta upp till morgondagen att oroa oss för det som vi kan oroa oss för idag?

När Jesus säger gör er inga bekymmer för morgondagen handlar det inte om något positivt tänkande från hans sida där vi ska nonchalera våra bekymmer och inte tänka framåt.

Och vad är det egentligen Jesus säger om morgondagen? Han säger inte att vi ska strunta i den eller att allt kommer att bli bra. Det han säger är att den får bära sina egna bekymmer och att var dag har nog med sin egen plåga.

Jag vet mycket väl att livet kan vara komplicerat och svårt att hantera, och att det ofta är som det är och blir som det blir. Men jag tror i vilket fall som helst att det blir lite lättare att hantera om man låter varje dag bära sin egen plåga!

Dessutom tror jag att vi ofta glömmer bort det lilla korta order ”gör” då vi hör denna uppmaning. Om vi lägger betoningen på ordet ”gör” tänker jag att uppmaningen får en lite annan innebörd. Vi ska alltså inte tillverka bekymmer i onödan eller ta ut dem i förskott, för faktum är att det mesta vi bekymrar oss för faktiskt aldrig sker!

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: