”Nua”

Vid den sprakande braskaminen i Sannerud har jag suttit många timmar de senaste veckorna. Fascinerad av lågornas sken har jag njutit av värmen, knastrandet och tystnaden i ett slags ”nuande”.

Likaså har jag tillbringat mycket tid ute i naturen. Utan ljud i öronen och utan någon tid att passa har jag upptäckt nya stigar både ute i skogen och i mig själv. Det är som att varje promenad jag tagit i ett slags ”nuande” även innehållt stigar mot mitt inre.

Som jag skrivit tidigare är jag sjukskriven med utmattningssyndrom vilket innebär att min hjärna snabbt blir trött och behöver återhämta sig genom vila och avslappning. Dels genom sömn och ”powernaps” men också genom att ”nua”, det vill säga försöka att bara vara i nuet, släppa tankarna och allt snurr i skallen och vila hjärnan.

Precis som många andra har jag dock svårt att vara närvarande i nuet, för jag är liksom ständigt på väg vidare… Och mina tankar de kretsar lätt kring saker som hänt och saker som ska hända. Men jag tränar dagligen på att bli mer närvarande i nuet.

Att ”nua” handlar om att på något sätt stänga ute det flöde av intryck och information som vi annars ständigt befinner oss i. Att istället för multitaska göra en sak i taget, vilket uppenbarligen hjärnan mår bäst av.

Du har säkert nångång fått den där känslan ”åh vad skönt detta var för huvudet”. Den känslan och aktiviteten tror jag är viktig att ta till vara på.

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: