Vad ger energi och vad dränerar mig på energi?

Under de senaste månadernas sjukskrivning har jag funderat en hel del på vad det är som ger energi och vad som dränerar mig på energi? Och hur ska jag undvika att bli utmattad igen?

Vad som ger oss energi är nog väldigt individuellt, men jag tror att vi alla har fysiska, emotionella, intellektuella och andliga behov som på något sätt kontinuerligt behöver påfyllning.

Jag tänker att livet till stor del handlar om att hitta en balans mellan arbete och återhämtning och kanske är det så att energi skapas då vi har en livsstil där våra rättmätiga behov, våra drömmar, intressen och talang är sammankopplade.

En anledning till mina utmattningssyndrom kan vara min vilja att ständigt prestera. Självklart är det inte fel att vilja prestera, men vi behöver nog inte göra det hela tiden. När jag samtalade med min kurator om detta tyckte hon att jag skulle vända på p:et till ett b istället och fokusera på mina behov. Jag kontrade med att säga att jag har ett behov av att prestera, men fick tillslut kapitulera när hon sade att om man inte tar sina behov på allvar genom att reflektera och ta tid för återhämtning så kan man i längden inte prestera!

Jag tror att vi ständigt behöver fundera på vad det är som ger energi och vad som dränerar oss på energi. För det kan nämligen variera över tid, eftersom vi förändras. Vi behöver dessutom fundera på vad som är bra för oss på kort och på lång sikt?

Det som gör det hela ännu mer komplicerat är att det som ger mig energi inte alltid behöver vara just det som jag är intresserad av. Det kan faktiskt vara så att det jag tycker är roligt i själva verket dränerar mig på energi. Detta innebär att vi ibland faktiskt behöver säga nej till roliga och intressanta saker för att vi ska kunna hålla i längden.

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: