Att rensa i vår inre trädgård

När jag igår höll på att rensa ogräs i vår trädgård kom jag att tänka på att vårt inre ibland liknas vid en trädgård och precis som i en vanlig trädgård finns där också ogräs som med jämna mellanrum måste rensas bort.

Sanningen är nämligen den att det nog alltid kommer växa ogräs i vår inre trädgård, oavsett om vi vill det eller ej och att det är upp till var och en av oss att göra något åt det.

Nu kanske du undrar vad det där ogräset i vårt inre kan vara för något?

Jag tänker att det är väldigt individuellt, men några exempel på ogräs kan vara dålig självkänsla, dåligt självförtroende eller en felaktig självbild. Det kan vara minnen, erfarenheter, sorger, besvikelser och oförrätter som skaver och som vi har svårt att lämna bakom oss. Det kan också handla om vanor och beteenden som är dåliga både för oss själva och för vår omgivning.

Att rensa ogräs handlar dock inte bara om att rensa bort det vi inte vill ha, utan det handlar nog främst om att bereda plats för det vi vill ska växa!

En trädgård blir liksom inte vacker bara av att vi rensar bort ogräs, att lägga allt fokus på ogräset som finns i vårt inre skapar ingen god inre hälsa. Det vi alla måste fundera på är vad vill ska växa i vårt inre? Vad vill jag plantera i min inre trädgård? Vad ska blomma i mitt liv?

För att vi ska kunna växa och blomma såsom vi vill behöver vi ta bort ogräset och de gamla växterna och blommorna som inte längre fyller någon funktion. När vi gör det blir det inte bara vackrare utan det skapar även möjlighet för det nya att kunna växa. Ibland tror jag dock att vi i vår iver att rensa tar död på blommor och växter som egentligen borde få vara kvar. I vår iver rensar vi liksom bort allt som verkar visset och dött, utan en tanke på att växterna och blommorna snart vaknar till liv igen. Det är alltså viktigt med en god och sund urskiljningsförmåga.

Men om vi lever på Guds vis då? Då mognar hans gåvor i våra liv som frukter på träden – som kärleken till andra, glädje över livet, frid och trygghet. Då utvecklar vi tålamod med varandra, medkänsla med varandra och en övertygelse om att det finns något heligt innerst inne i allt och alla. Då får vi allt svårare att svika varandra och allt lättare att trofast stå för våra ord, allt mindre behov av att hävda oss själva, allt större förmåga att samla och styra vår kraft på ett klokt sätt

Galaterbrevet 5:22-23

Min bön och längtan är att det i min inre trädgård ska växa kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning.

Att rensa ogräs, att planera och plantera nya växter och blommor det tar tid. Men jag tror att vi alla behöver avsätta tid till att vårda vår inre trädgård.

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: