Hjärtat vilar mer än det arbetar, hur gör du?

Det sägs ofta att hjärtat är en muskel som ständigt är i arbete, men är det verkligen så? Läste nämligen nånstans att ett hjärta som slår 70 slag i minuten egentligen bara arbetar i nio timmar under ett dygn! Resterande tid så vilar det!

Ja, jag vet det låter märkligt. Men faktum är att hjärtat fungerar som en cykelpump som pumpar uppåt och neråt. Hela tiden växlar hjärtat mellan att dra ihop sig och att slappna av.

Varje hjärtslag består alltså av en sammandragning och av avslappning, eller av arbete och vila om man vill använda andra ord. Och uppenbarligen är det så att vilopauserna som sker efter varje sammandragning håller på längre än själva sammandragningen, vilket innebär  att hjärtat vilar mer än det arbetar!  

Arbete och vila är alltså inte ett motsatspar utan snarare komplettetar de varandra och vi behöver växlingen mellan att arbeta och vila för att må bra. Det ena vore ingenting utan det andra.

Om vi ska följa vårt hjärta ska vi alltså vila mer än vad vi arbetar! Men vad är då vila? Jag tänker att det är väldigt individuellt vad som är vila. För en del är det att lägga sig i soffan och göra ingenting, för andra är det att ta en lång promenad i skogen eller ägna sig åt sin fritidssysselsättning.

För mig personligen handlar vila om att göra något som känns bra för både ande, kropp och själ, och som inte har med krav och måsten att göra.

Hur andra människor vilar är egentligen inte så intressant förutom att man själv kan få inspiration. Det som är viktigt är att tillgodose sina egna behov och finna den slags vila man själv behöver.

Och om vi nu ska följa vårt hjärta bör vi också hitta ett sätt att vila mitt i vårt arbete. Att på något sätt låta arbete och vila byta av varandra under dagen. 

/ Urban 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: