Livet är både och

När en av pastorerna i vår församling skickar meddelanden brukar han ibland skriva ”hoppas det mesta är bra med dig” som hälsningsfras. Första gången blev jag lite förvånad över den formuleringen, men efterhand har jag mer och mer börjat gilla den hälsningsfrasen, även om jag inte börjat praktisera den själv. Den säger nämligen något viktigt och sant om livet.

Jag tänker att det är lätt att fastna i det ena eller det andra diket här i livet. Att antingen sjunka djupt ner i det som tynger eller att bara se det ljusa och härliga i livet, eftersom man inte vill kännas vid det jobbiga. Men livet är inte antingen eller, det är både och.

Livet är fullt av dubbelhet och jag tänker att det kan fogas samman till en helhet med hjälp av det lilla korta ordet och. Där det ena inte behöver utesluta det andra.

En helhet där det svåra blandas med det lätta och det roliga med det tråkiga, för livet är både härligt och besvärligt på en och samma gång. Och man kan faktiskt både vara stark och svag, sjuk och frisk, glad och ledsen, missmodig och hoppfull, orolig och lugn på en och samma gång.

Det är därför hälsningsfrasen ”hoppas det mesta är bra med dig” är så bra. För livet är sällan svart eller vitt, det är både och. Genom att tillåta det som känns jobbigt kan man få kraft och energi att även se det som är bra och fint i livet . Så hoppas det mesta är bra med dig!

 / Urban 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: