Pacemaker och Peacemaker

Imorgon bitti är det dax att byta ut denna gamla pacemaker mot en ny och modernare, vilket blir min tredje.

En pacemaker ser ut som en liten dosa med en eller två elektroder, det vill säga tunna elledningar som leder ner i hjärtat. Enkelt uttryckt kan man säga att pacemakern hela tiden läser av hur hjärtat slår och om det slår för långsamt eller oregelbundet skickar den elektriska signaler till hjärtat som rättar till felet.

För några år sedan kom en pojke i 5-6 års åldern fram till mig i ett omklädningsrum på ett badhus och undrade varför jag hade ett stort ärr ovanför ena bröstet. Jag berättade att det beror på att jag har en pacemaker inopererad där varvid han vände sig till sin pappa och sa: – ”Han säger att han har en fredsmäklare inopererad. Kan man verkligen ha det?”

Tänk om nån skulle kunna uppfinna en peacemaker som kan opereras in i alla krigshetsare. En liten dosa som som hindrar personer från att begå massa onda gärningar. Den uppfinnaren skulle säkerligen vinna både Nobels fredspris och medicinpris.

Å andra sidan kanske jag redan har en peacemaker inom mig? I bibeln står det ju att Jesus är fredens furste som vill fred mellan människor och ger av sin frid.

Ty ett barn har fötts, en son är oss given. Väldet är lagt på hans axlar och detta är hans namn: Allvis härskare, Gudomlig hjälte, Evig Fader, Fredsfurste

Jesaja 9:6

I det svenska språket har vi två ord som kan översättas till peace: frid och fred. På samma sätt har både hebreiska och grekiska (de språk bibeln är skriven på) samma ord för frid och fred. Frid handlar om vårt inre liv och är motsatsen till oro. Fred handlar mer om det yttre och är motsatsen till krig.

Frid lämnar jag kvar åt er, min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Känn ingen oro och tappa inte modet

Johannesevangeliet 14:27

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: