Gud har ingen plan för mitt liv!

Som född och uppvuxen i frikyrkan har jag genom åren blivit matad med en hel del påståenden. Sanningar som kanske inte alltid är riktigt sanningsenliga, påståenden som ärligt talat ställt till det för mig.

Jag har hört mängder av predikningar där förkunnare sagt att Gud har en plan för ditt liv, men jag är inte så säker på att det stämmer.

Har Gud verkligen förutbestämt allt? Är det verkligen så att Gud precis som Charles Ingvar Jönsson har en plan, tajmad och klar in i minsta detalj? Att Gud har en plan för vad jag ska jobba med, vem jag ska gifta mig med, vart vi ska bo och vilka fritidsintressen jag kommer att ha o.s.v.

Herren kallade mig redan i moderlivet, han nämnde mig vid namn redan i min mors sköte

Jesaja 49:1

Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.

Psaltaren 139:16

Var det bestämt redan i moderlivet, då dagarna blev nedskrivna vad jag skulle göra i livet? Att Herren redan då kallade mig till att bli barnskötare? Var det guds plan för mitt liv eller har jag blivit barnskötare på grund av att min mamma under hela min uppväxt arbetade som dagmamma?

Tänk om jag inte hade utbildat mig till barnskötare och sökt det där jobbet på Frälsningsarméns förskola i Saltsjöbaden där jag träffade min fru, hade det i så fall inneburit att jag hade kommit bort från Guds plan för mitt liv? Eller var det så att jag kom bort från Guds plan med mitt liv då jag hoppade av arbetet på Vasakåren då jag inte orkade vara kvar i Stockholm på grund av alla grova brott jag blev utsatt för? Å andra sidan har Gud haft chans att få in mig på den planen igen, då jag sökt både pastorsutbildning och arbete i församling utan resultat.

Jag tror inte att Gud i förväg och in i minsta detalj haft en plan med mitt liv men samtidigt måste jag vara ärlig med att formuleringarna kring att Gud har en specifik plan för var och ens liv gjort det svårt och komplicerat, och ibland påverkat min livsglädje. Tankarna kring vad som är Guds vilja och plan för mitt liv har helt enkelt känts väldigt stressande och det är många gånger jag önskat mig eldskrift på väggen för att få veta vad det är jag ska göra här i livet!

Jag vet vilka avsikter jag har har med er, säger Herren. välgång inte olycka. Jag skall ger er en framtid och ett hopp.

Jeremia 29:11

Det kanske snarare är så att Gud har en större och mer övergripande plan med våra liv än en specifik och detaljerad, och det är att ge oss en framtid och ett hopp. Dessutom vore det nog bättre att vi pratade om att Gud har ett syfte med vårt liv snarare än att han har en plan.

För ibland är det nog så att mina tankar kring Guds plan för mitt liv gjort att glömt bort det som är Guds syfte. Nämligen att umgås med honom, att låta sig formas och mer och mer bli lik hans son Jesus.

Svårt att se Guds vilja för en människas liv som ett statiskt program, ett givet spår att följa eller avvika ifrån. I stället verkar bibeln indikera att Guds vilja för våra liv formas i samarbeta med oss. Att Gud uppmanar oss att ge uttryck för våra önskningar, tankar och drömmar måste innebära att han på något sätt tar hänsyn till dem. Annars vore önskandet bara ett gyckelspel. Till min värdighet som människa hör att han som skapat mig med personlighet och vilja lyssnar på mig som en far lyssnar på sin son

Tomas Sjödin

Även om inte Gud har en specifik och utstakad plan för var och en av oss så tror jag att vi ska söka hans ledning, för han vet vad som är bäst för oss. Ibland får jag dock för mig att jag vet vad som är bäst för mig, men faktum är att Gud alltid vet bättre!

Då fick jag ner till krukmakarens hus och fann honom i arbete vid drejskivan. Ibland misslyckades lerkärlet som krukmakaren formade med sina händer,och då gjorde han om det till ett nytt kärl, så som han ville ha det.

Jeremia 18:3

Jag älskar berättelsen om krukmakaren för den talar så tydligt om att Gud vill hålla oss i sin hand. Oavsett vad som händer och oavsett vilka val vi gjort i livet finns han där och vill hjälpa och forma oss till ett nytt kärl. Men samtidigt tänker jag att vi formar livshistorien tillsammans, jag och Gud.

Historien är som lera som man kan banka och slå, hugga i eller till och med smeka till en helt annan form.

Bono

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: