Titt som tätt glömmer jag bort Gud

Trots att jag vet att Gud är vår tillflykt och styrka, en hjälp i nöden väl beprövad så glömmer jag titt som tätt bort honom. Beklagligt nog så blir han ofta något slags tillägg i livet istället för att vara själva livet. För i livets alla måsten, krav och nöjen glömmer jag liksom bort att han ständigt är närvarande, att han älskar mig, förlåter mig, bär mig och hjälper mig.

Överallt är han där, dag som natt, hemma som borta, men ändå är det som att jag ofta missar honom i de vardagliga händelserna. Kanske beror det på att jag tar honom så för givet att jag liksom inte inser vidden av hans närvaro eller är det mitt sätt att tolka tillvaron som gör att jag missar Gud?

Ett exempel: när jag för några år sedan var tvungen att göra ett akutbesök hos tandläkaren var jag väldigt nervös, men när jag sedan låg där i tandläkarstolen kände jag mig lugn och trygg, och besöket gick bra. Gick därifrån och var stolt över att jag övervunnit min tandläkarskräck. Men när jag sedan ringde min mamma och berättade att det gått bra så sa hon: ”det kanske beror på att jag bad för dig?!”. Då ramlade polletten ner och jag insåg att detta hade jag ju inte klarat av egen kraft. Återigen hade jag använt mig av fel förklaringsmodell.

Gud är alltid närvarande och aktiv i mitt liv, vare sig jag ser honom eller inte. Att känna igen och uppleva Guds närvaro är något jag kan lära mig, något jag kan odla. Min uppgift är att möta Gud i det här ögonblicket. Jag frestas hela tiden att leva utanför det här ögonblicket. När jag gör det tappar jag känslan för Guds närvaro.

John Ortberg

Min bön och längtan är att ha med Gud i allt jag gör, att ständigt vara medveten om hans närvaro och för att ännu mer kunna erfara Gud behöver jag nog ändra mitt sätt att tolka tillvaron, genom att se det goda och bra som händer i livet som Guds verk istället för tillfälligheter, tur eller prestation. Behöver helt enkelt inse att Gud ständigt är aktiv i mitt liv, att han är gränslös och samtidigt nära.

Du är gränslös. Du är nära. Du är ljus och jag är din.

Martin Lönnebo

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: