Bakhalt

Idag kl 8.00 är det dags för starten av det 99:e Vasaloppet och faktum är att jag i princip aldrig gått till kyrkan en Vasaloppssöndag. Ursäkta uttrycket, men på något sätt är det ”heligt” för mig att första söndagen i mars bänka mig framför tvn och se tusentals skidåkare ge sig ut på den nio mil långa färden från Berga by i Sälen till Mora

För sexton år sedan provade jag att åka Vasaloppet men blev tvungen att bryta redan vid Mångsbodarna på grund av feber och obefintliga spår, faktum är att väderförhållanden den söndagen var så dåliga att arrangören fick flytta på spärrtiderna.

Kvällen innan hade jag lämnat in skidorna för vallning hos en man som påstod att han vallat skidor åt Charlotte Kalla. Men i den första långa uppförsbacken hade jag absolut inget fäste, istället var det rejält bakhalt.

Sedan dess har jag åkt alldeles för lite längdskidor och dessutom har jag blivit riktigt harig i nerförsbackar. Speciellt backar med kurvor där man inte ser vart spåret tar vägen, och det är ju riktigt läskigare när spåret plötsligt tar slut och man ska försöka behålla balansen.

Man kanske kan se livet som en skidtur. Ibland är det perfekt glid och ibland är det rejält bakhalt. Jag är verkligen ingen expert på detta med vallning, men är det inte så att man måste ha lite dåligt fäste för att kunna ha perfekt glid?

Vad jag förstår finns det några olika anledningar till varför man kan behöva valla om sina skidor. Man kan ha vallat fel från början, man kan ha slitit så mycket ute i spåret att vallan helt enkelt slitits bort, och det kan också bero på ändrade väderförhållanden. Vilket lätt kan översättas till livet: ens inställning, livet som bara rusar på och man blir trött och sliten och livets omständigheter.

Ibland kan man sakna fäste eller glid i livet och då får man stanna upp och försöka lösa problemet genom att valla om genom att ändra sin inställning. Kanske handlar det främst om acceptans, att helt enkelt finna sig i att ha lite bakhalt i en del uppförsbackar för att sedan kunna ha fint glid nerför.

/ urban 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: